IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митренцев: Пазарите очакват споразумение от ОПЕК+

Сривът в еврозоната заради коронакризата може да е с 10% за тази година, посочи форекс анализаторът Мартин Митренцев

16:03 | 08.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарите са оптимистично настроени относно предстоящото заседание на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори. Очакванията са да бъде постигнат консенсус, но има неяснота относно участието на САЩ, ако се стигне до сделка. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

“Според анализатори решението на ОПЕК+ да притиска страни извън картела е разумно, но то е безпрецедентно”, коментира Митренцев по повод исканията на организацията страни като САЩ и Канада също да намалят производството.

По думите на Митренцев е трудно да се предвиди дали САЩ биха се включили в нещо подобно, но е възможно да има изненади в рамките на срещата на енергийните министри на Г-20 в края на тази седмица. Той посочи, че търсенето на петрол на световните пазари е спаднало с 15-20%.

“За стабилен ръст на петролните цени трябва да има доста сериозно понижение на производството. Трябва да видим съвместна работа на целия свят”, коментира анализаторът.

Що се отнася до търговията на европейските борси той смята, че негативизмът на инвеститорите се дължи на невъзможността на финансовите министри на страните членки на еврозоната да постигнат консенсус за мерките в подкрепа на икономиките и това продължава вече седмица.

“Франция, Италия и Испания искат да бъдат въведени инструменти за съвместен дълг, докато Германия и Нидерландия са против това”, обясни Митренцев и съобщи, че от френската централна банка очакват свиване с 6% на икономиката на Франция само за първото тримесечие, което е най-голямото от края на Втората световна война насам.

Според Митренцев има причини заради които европейските индекси се търгуват на червена територия. Той напомни, че Европейската централна банка съобщи на финансовите министри на ЕС, че еврозоната се нуждае от фискални стимули в размер на 1,500 трилиона евро за борба с коронакризата.

“Очаква се икономиката на еврозоната да се свие с 10% през 2020 г. и ще трябва да бъдат предприети мерки скоро”, посочи форекс анализаторът.

По думите на Мартин Митренцев централните банки към момента са в период на изчакване, за да видят какви ще са последствията от решенията им.

Не е изключено да видим отрицателни лихвени проценти”, прогнозира анализаторът, като добави, че това е възможно и за САЩ въпреки по-ранните коментари на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл.

Как се отрази на паунда влизането на премиера на Великобритания Борис Джонсън в интензивно отделение? Ще видим ли отрицателни лихви в САЩ? Как се представят суровинните валути?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още