IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюлер: ЕЦБ трябва да започне затягането с по-малък ръст на лихвата

За икономиката на еврозоната стагфлацията не е най-вероятният сценарий, смята управителят на Естонската централна банка

16:10 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се придържа към плановете си за затягане на паричната политика с увеличение от 25 базисни пункта (б.п.) през юли. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на банката Мадис Мюлер, цитиран от Bloomberg.

"Като се имат предвид инфлационните перспективи, подходящо е да започнем да повишаваме лихвите през юли" с четвърт процентен пункт, каза Мюлер по време на инвервю в Дубровник, Хърватия в неделя. "Трябва да продължим с допълнително увеличение от 50 б.п. през септември", каза още управителят на Естонската централна банка.

Инфлация Инфлация

Естония е с най-високото инфлационно равнище сред 19-те страни членки на еврозоната, но противно на колегите си от другите прибалтийски страни, Мюлер апелира за по-умерен ход на 21 юли, когато ще се състои следващото заседание на банката.

През юни инфлацията в Естония достигна 22%, в Литва 20,5%, а в Латвия - 19%.

Очакванията са средната инфлация в Естония да бъде на високо равнище над 15% за годината, каза още Мюлер. Той обясни, че това е основно задвижвано "от цените на енергията, увеличенията, на които на световните пазари - в нашия случай - много бързо се пренасят върху потребителите".

"Но ние виждаме и висока инфлация при цените на храните, както и силно вътрешно търсене", обясни Мюлер, според когото еврозоната не е изправена пред стагфлация въпреки забавения растеж и високата инфлация.

Предварителните данни на Евростат миналата седмица показаха, че потребителската инфлация в еврозоната е продължила да се ускорява през юни, достигайки 8,6 на сто. За сравнение - през май показателят се е равнявал на 8,1%, а очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст до 8,5%.

"За икономиката на еврозоната стагфлацията не е най-вероятният сценарий. Перспективите за растежа отслабнаха през последните месеци, но все още можем да очакваме известен положителен икономически растеж през следващите години", смята ръководителят на Естонската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още