Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за обезщетение при безработица в Испания отчитат рекорден ръст през март

Иберийската страна остава на второ място в ЕС по ниво на безработица след Гърция

Молбите за обезщетение при безработица в Испания отчитат рекорден ръст през март

Снимка: Bloomberg

Коронавирусът оказа силно влияние върху пазара на труда в Испания, където равнището на безработица вече е 13,8%. От Министерството на труда заявиха, че броят на молбите за обезщетение при безработица е нараснал с 302 265 през март, отбелязвайки  най-голямото месечно увеличение в историята си. В сектора на услугите се наблюдава най-значителен нарастване на броя безработни, посочват от министерството, цитирани от Bloomberg.

Данните за март не включват стотиците хиляди служители, които са с временно прекратени трудови договори, заяви говорител на министерството. Тези хора са готови да се върнат на работа, след като правителството отмени блокадата и нормалната бизнес активност в страната се възобнови.

Още по темата

Кризата може да засегне испанския пазар на труда особено силно, защото блокадата затвори туристическата индустрия, която e ключова част от икономиката. Испания е една от най-посещаваните в света, а туризмът допринася за повече от 10% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Периодът от март до юни обикновено е времето през годината, когато в Испания се забелязва най-високо ниво на заетост, твърдят икономисти от мозъчния тръст Fedea.

„От гледна точка на пазара на труда коронавирусната криза избухна в най-лошото време на годината“ в Испания, коментира икономистът Флорентино Фелгеросо от Fedea.

Пазарът на труда в Испания все още не е излекуван от последната криза, когато страната зае милиарди евро от Европейския съюз и не само, за да избегне финансов крах. Оттогава равнището на безработица намалява постепенно от най-високото си ниво след кризата - близо 27% през 2013 г. Въпреки това по коефициент на безработица Испания остава втора сред държавите членки на ЕС след Гърция.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед Кливланд: Едва ли ще станем свидетели на бързо V-образно възстановяване