IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за обезщетения при безработица в САЩ падат под 1 млн.

Това се случва за първи път от началото на пандемията

16:51 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, е спаднал под един милион през миналата седмица за първи път от началото на пандемията от новия коронавирус COVID-19. Според анализаторите вероятно това може да означава, че изтичането на срока за изплащане на добавка за безработни в размер на 600 долара седмично е обезкуражило някои от подаването на молба.

Молбите за държавни обезщетения при безработица възлизат на сезонно коригирани 963 000 за седмицата, приключила на 8 август, в сравнение с 1,191 милиона през предходната седмица, информира Ройтерс, като се позовава на данни от Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Това е най-ниското ниво на показателя от средата на март, когато в страната бяха въведени ограничения срещу разпространението на коронавируса.

Изплащането на допълнителното обезщетение за безработица от 600 долара приключи на 31 юли. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед в събота за удължаване на изплащанията, но размерът на добавката бе намален до 400 долара.

От отделните щати се изисква да покрият 100 долара от обезщетенията, но управляващите посочиха, че нямат финансов капацитет, след като приходите бнамаляха заради коронакризата. Останалите 300 долара ще бъдат финансирани от програмата за помощ при бедствия, която според икономисти може да бъде изчерпана още през септември.

Ръстът в броя на запазените с COVID-19 принуждава властите в някои от горещите точки да въведат частични блокади или да прекратят икономическото рестартиране.

Докладът от четвъртък показва също, че броят на повторно подадените молби, отразяващ хората, получаващи обезщетения повече от една седмица, възлиза на 15,486 милиона през седмицата, приключила на 1 август, в сравнение с 16,09 милиона през предходната седмица.

Правителството отчете през миналата седмица, че икономиката е създала 1,763 милиона работни места през юли, след като добави рекордните 4,791 милиона през юни. Така САЩ възвърна само 9,3 милиона от 22-та милиона работни места, изгубени в периода между февруари и април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още