IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за обезщетения при безработица в САЩ са повече от очакваното за втори път

БВП на страната се е свил с 5% на тримесечна база

17:16 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, които са подали молби за обезщетения при безработица, е по-голям от прогнозирания за втора поредна седмица, добавяйки към страховете, че възстановяването се забавя на  фона на ръста в случаите на коронавирус.

Молбите за финансова помощ по редовните държавни програми са намалели до 1,48 милиона през миналата седмица от 1,54 милиона седмица по-рано, информира Bloomberg, позовавайки се на данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Анализаторите очакваха показателят да бъде на ниво от 1,32 милиона. с с

Повторно подадените молби, които проследяват общия брой на лицата, които получават финансова помощ и се отчитат с едноседмично забавяне, са спаднали до 19,5 милиона през седмицата, приключила на 13-и юни.

Слабото търсене принуждава американските работодатели да уволняват служителите си, като броят на новите молби за обезщетения при безработица е изключително висок, дори когато бизнесът отново отваря врати.

„Имаше някои бизнеси, които се опитаха да запазят работната си сила и чакаха да видят какво ще се случи, когато икономиката бъде рестартирана“, казва Гус Фошер, главен икономист в PNC Financial, цитиран от Ройтерс.

От производството до транспорта, търговията на дребно и хотелиерството - компаниите се преструктурират, за да се адаптират към силно променения пейзаж, което води до съкращения и фалити.

Повишаването на броя на заразените с  коронавирус в много части на страната, включително Калифорния, Тексас и Флорида, вероятно ще навреди на заетостта, тъй като някои хора стоят далеч от ресторанти и други заведения, дори ако бизнесът не бъде затворен отново.

От друга страна брутния вътрешен продукт на САЩ се е  свил с 5% на тримесечна база през първите три месеца на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още