IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ достигнаха 52-годишно дъно

Заявленията за обезщетения са под 200 хил. през последната седмица

16:57 | 09.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ удари 52-годишно дъно, показват данни на министерството на труда, съобщи CNBC.

Броят на подадените за пръв път заявления достига 184 хил. в седмицата до 4 декември. Това е най-ниското ниво от 6 септември 1969 г. насам. За сравнение, тогава новите заявления са били 182 хил. броя. Така американският пазар на труда изненада анализаторите, които според анкета сред икономисти на Dow Jones прогнозираха броят да е 211 хил.

Той е в резултат на голяма сезонна корекция, тъй като некоригираните данни сочат, че молбите са 280 665 броя в седмицата до 4 декември. Но спадът в заявленията, които предишната седмица бяха 227 хил. броя, показва напредъка на пазара на труда, който все още изпитва затруднения от недостига на работна ръка и от други проблеми, свързани с пандемията.

Броят на продължаващите заявления за държавни помощи обаче се увеличава с 38 хил. до малко под 2 млн. Същевременно четириседмичната пълзяща средна, която показва седмичната волатилност, пада на 2,03 млн. броя, което е намаление от 54 250 броя.

Тенденцията при молбите е в контраст с данните за по-нисък брой новооткрити работни места от очакваното миналия месец. През ноември новооткритите работни места в страната, извън земеделието, са се увеличили с 210 хил., дори след като нивото на безработицата спадна до 4,2%. Резултатът миналата седмица се отрази и на финансовите пазари в страната, които регистрираха спадове. Отчитането на напредъка при броя заявления е изключително важно сега, когато Федералният резерв се готви да промени свръхразхлабената си парична политика и се подготвя за първите си стъпки към нормализиране на ситуацията.

Очакванията са следващата седмица Фед да ускори намаляването на покупките на облигации, като има вероятност намалението да стигне до 30 млрд. долара на месец. От друга страна, това предвещава повишаване на лихвите. Вдигането на лихвените проценти може да се случи още през май 2022 г., според преценките на CME.

Обръщането на посоката на политиките е в отговор на упоритата инфлация, която се движи много над целта на Фед от 2 на сто. Пазарите ще придобият по-ясна представа за инфлацията, когато в петък министерството на труда публикува данните за индекса на потребителските цени през ноември. Очакванията са показателят да се покачи с 6,7% на годишна база, което би било най-високото ниво от лятото на 1982 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още