IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ достигнаха ново пандемично дъно

Те намаляват от месеци благодарение на по-широкото повторно отваряне на икономиката и завишеното търсене на служители

18:58 | 02.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица до ново пандемично дъно на фона на възстановяването на икономиката, предава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления по регулярни щатски програми са намалели с 14 хил. до 340 хил. през седмицата до 28 август, сочат данни на министерството на труда. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за спад до 345 хил. нови заявления. Молби Молби

Трайните заявления за щатски помощи също са спаднали до 2,7 млн. през седмицата до 21 август.

Подадените за първи път молби намаляват от месеци благодарение на по-широкото повторно отваряне на икономиката и завишеното търсене на служители. Въпреки това те остават на високо равнище спрямо нивата преди пандемията, а бързо разпространяващият се делта вариант вля несигурност в перспективите пред икономиката, като създава риск от съкращения в бъдеще.

Ръстът през последно време на броя на заразените вече започна да влияе на поведението на потребителите.

Публикувани данни показаха намаляване на търсенето на услуги като пътувания по въздух, хранене в ресторанти и заетостта в хотелите. Есента може да предизвика нарушения на пазара на труда с връщането на децата на училище в присъствена форма, особено на места с по-нисък дял на ваксинирани.

Данните за заявленията са публикувани малко преди месечния доклад за работните места в петък, като прогнозите показват, че 725 хил. работни места са били прибавени през август.

Некоригираните подадени за първи път заявления в Калифорния, Илинойс и Вирджиния са показали най-големи спадове през миналата седмица. Мисури и Охайо регистрират най-големи ръстове.

Около половината от щатите прекратиха федералните пандемични програми при безработица, включително допълнителните седмични плащания от 300 долара, преди официалното им изтичане на 6 септември с надеждата за стимулиране създаването на работни места.

Белият дом съобщи, че няма да удължи помощта при безработица, но щатите могат да използват средства за справяне с последиците от пандемията, за да предоставят допълнителна помощ на безработни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още