IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват за втора поредна седмица

Бързо разпространяващият се делта вариант на коронавируса създава риск пред темпа на възстановяване на трудовия пазар отвъд Океана

17:30 | 05.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица, показвайки подобренията през последно време на трудовия пазар, предава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са възлезли на 385 хил. през седмицата до 31 юли, което е спад с 14 хил. спрямо предходната седмица, сочат данни на министерството на труда. Те са в унисон със средните прогнози на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, които очакваха 383 хил. нови заявления. Помощи Помощи

Трайните заявления за помощи са намалели до 2,93 млн. през седмицата до 24 юли, което е ново дъно от началото на пандемията.

През последните осем месеца подобряването на бизнес средата и по-малкият брой съкратени служители са стимулирали тенденцията към намаляване на заявленията за помощи при безработица. Макар че икономисти очакват те да продължат да намаляват през идните месеци, бързо разпространяващият се делта вариант създава риск пред темпа на възстановяване.

Държавните ръководители започнаха да въвеждат мерки за ограничаване на разпространението на новия вариант на COVID-19 и за предотвратяване на нов кръг от затваряния.

Ню Йорк ще изисква документ за ваксинация за служители и клиенти в ресторантите на закрито, спортните зали и местата за забавление. В същото време Центърът за контрол и превенция на заболяванията промени указанията си за носене на маски на закрито и включи класните стаи и ваксинираните хора, които живеят на места с голям брой заразени.

Некоригираните заявления, подадени за първи път, в Пенсилвания, Тексас и Флорида регистрират най-голям спад миналата седмица, а Индиана отчита най-голям ръст.

Около половината от американските губернатори прекратиха програмите за помощи при безработица, създадени по време на пандемията, преди изтичането им през септември с аргумента, че допълнителната помощ затруднява компаниите да запълнят рекордния брой свободни работни места. Съдебни дела в някои от тези щати, оспорващи правото на губернаторите да прекратяват помощта, може да възстановят спрените помощи до официалното им изтичане.

Трайните заявления по редовни щатски програми са намалели най-много от ноември м. г., което отчасти отразява факта, че някои хора вече не отговарят на необходимите критерии за получаване на помощи при безработица, а други са намерили работа.

Данните за молбите за помощи при безработица са публикувани преди месечния доклад за работните места в петък на министерството на труда, който според прогнозите ще покаже, че трудовият пазар в САЩ е прибавил 870 хил. работни места през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още