IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ растат над очакванията

Въпреки това те остават на исторически ниско ниво

16:25 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Молбите за помощи при безработица в САЩ нарастват повече от очакваното от 48-годишното дъно, което бяха достигнали, но броят им продължава да е сигнал за затягане на пазара на труда, става ясно от данни на американското Министерство на труда, цитирани от Bloomberg.

Броят на заявленията се е увеличил с 21 хил. до сезонно изгладените 231 хил., което е и най-големият ръст от шест месеца насам. Данните са за седмицата, приключваща на 3 март. Очакванията на анализаторите бяха броят на молбите да достигне 220 хил. при 210 хил. през януари.

Дори и с последното нарастване обаче броят на молбите за безработица остава исторически ниско, което показва, че работодателите предпочитат да задържат работниците си на фона на растящата икономика и свиващия се набор от квалифицирани кандидати. 

Прогнозите на анализаторите за месечните данни, които се очакват в петък, са, че делът на безработните ще остане на 17-годишно дъно, като ще се понижи леко от 4,1% до 4%. Докато молбите за помощи при безработица са на ниво под 300 хил., се счита, че пазарът на труда е в здравословно състояние.

Според Федералния резерв пазарът на труда в САЩ е в близост до пълна заетост. 

По данни на Министерството на труда средната почасова заплата е скочила с 2,9% на годишна база през януари, най-голямото увеличение от юни 2009 г., след като нарасна с 2,7% през декември.

Разходите за лично потребление в САЩ са нараснали с 0,2% през януари спрямо покачване с 0,4% през декември. Това е най-слабият темп на повишение в разходите за потребление от пет месеца насам.

Анализаторите очакват растежът на икономиката за първото тримесечие да е слаб поради сезонна тенденция, но вероятно ще се ускори през останалата част на 2018 г. на фона на стимулиращата данъчна реформа и увеличението на правителствените разходи. Прогнозите за ръста на БВП за първите три месеца на годината са за покачване от 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още