IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ са на 45-годишно дъно

Трудовият пазар в страната е близо до пълна заетост

17:21 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Молбите за обезщетения при безработица в САЩ са намалели с 41 хил. до сезонно изгладените 220 хил. през втората седмица на 2018 г., като това е най-ниското отчетено ниво от 24 февруари 1973 г. Данните все пак се оказаха под очакванията на пазарните анализатори за 250 хил. молби. Освен това спадът от миналата седмица идва след четири последователни седмици на увеличение.

Миналата седмица беше отбелязана 150-тата седмица подред, в която молбите заа помощи при безработица остават под прага от 300 хил. Това е свързано със силния трудов пазар в момента, като процентът на безработицата е на 17-годишно дъно от 4,1%.

Ръстът на броя новоназначени служители в страната започна да се забавя, тъй като САЩ са близо до пълна заетост, а някои компании изпитват трудности при наемането на квалифицирани специалисти.

Междувременно в края на миналата седмица стана ясно, че потребителските цени в САЩ нарастват с 2,1% на годишна база през декември 2017 г., като спрямо месец по-рано се отчита забавяне на инфлацията от 2,2%. Данните се оказаха по-ниски от очакванията за задържане на нивата от ноември най-вече заради забавяне в ръста на цените на горивата.

На годишна база цените на горивата нарастват леко до увеличение от 6,9%. Минимално поскъпване отчитат и транспортните услуги. По-бързо пък растат цените на електроенергията и услугите, свързани с газифициране. Ако се изключат храните и енергията, основният индекс на потребителските цени се увеличава с 1,8% в сравнение с година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още