IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ се оказаха леко над очакванията

Данните сигнализират, че затегният пазар на труда в САЩ продължава да е на исторически високи нива

17:04 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е бил малко над очакванията, отразявайки затегнатия пазар на труда в страната, съобщи CNBC.

Подадените заявления за помощи в седмицата до 16 април са се равнявали на 184 хил. броя, което е спад с 2000 спрямо предходната седмица и малко над прогнозите на Dow Jones за резултат от 182 хил. броя, съобщи министерството на труда в четвъртък.

Данните сигнализират, че затегнатият пазар на труда в САЩ продължава да е на исторически високи нива, докато броят на свободните позиции задминава броя на кандидатите за тях с около 5 млн.

Продължаващите молби за помощи, данните, за които вървят с една седмица назад, т.е. до 9 април, са намалели с 58 хил. до 1,417 милиона. Това е най-ниското ниво от 21 февруари 1970 г.

Общият брой на хората, получаващи помощи, се е свил до 1,62 млн. в седмицата до 2 април. За сравнение - през същия период на миналата година този брой е бил 17,4 млн. души.

Друг доклад в четвъртък показа, че производството в зоната на Филаделфия, САЩ се е разширило през април, но с по-бавен темп от очакваното. Месечният индекс на Федералния резерв във Филаделфия е достигнал 17,6 пункта през април, което е границата между отбелязването на растеж и на понижение. Показателят се е свил с близо 10 пункта и е под очакванията на Dow Jones за ниво от 21,9 пункта.

Тази седмица централната банка на САЩ публикува своя икономически доклад - познат като т. нар. "Бежова книга" - от който става ясно, че от средата на февруари насам икономиката на САЩ нараства с умерени темпове.

Според документа секторът на услугите има положителни ползи от отслабващата пандемия на коронавируса. Така като цяло Фед оценява ситуацията малко по-положително, отколкото при последните представяния на документа. На 2 март централната банка все още говореше за умерен до скромен растеж. Въпреки това Фед признава, че нарастващите цени и несигурността, предизвикана от последните геополитически събития, помрачават перспективите.

„Перспективите за бъдещия растеж са помрачени от несигурността, породена от последните геополитически събития и повишаването на цените", заяви Фед в сряда в периодичната си компилация от бизнес коментари от цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още