IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ се увеличават по-малко от очакваното

Въпреки че темпът на намаляване на заразените се забави, икономистите смятат, че пазарът на труда ще се възстанови през пролетта и през лятото

16:54 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали нови заявления за помощи при безработица, се увеличи миналата седмица, вероятно подсилен от тежките зимни бури в гъсто населения юг в средата на февруари, въпреки че перспективите за пазара на труда се подобряват на фона на намаляващите нови случаи на COVID-19, съобщава Ройтерс.

Подадените за първи път заявления за държавни помощи за безработица възлизат на сезонно коригираните 745 хил. за седмицата, приключила на 27 февруари, в сравнение със 736 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 750 000 заявления през последната седмица.

Бурното време на юг остави в продължение на дни големи части от Тексас без ток и вода. Спадът в температурите спря добива на петрол в Тексас, най-големият производител на природен газ и нефт в САЩ.

Пазарът на труда изостава от ускорението на цялостната икономическа активност, която се възстановява благодарение на близо 900 милиарда долара, предоставени в края на декември като допълнително облекчение на последиците от пандемията. Потребителските разходи се възстановиха силно през януари, тъй като случаите на коронавирус и хоспитализациите рязко спаднаха.

Въпреки че темпът на намаляване на заразените се забави, икономистите смятат, че пазарът на труда ще се възстанови през пролетта и през лятото, отбелязвайки, че ваксинациите се увеличават ежедневно. Тласък в броя на новонаетите работници се очаква и от плана за възстановяване на президента Джо Байдън, включващ 1,9 трилиона долара, който се разглежда от Конгреса.

Седмичните молби за безработица са намалели от рекордните 6,867 милиона през март 2020 г., когато пандемията удари САЩ. Те обаче остават над своя пик от 665 000 по време на Голямата рецесия през 2007-2009. На добре функциониращия пазар на труда заявленията обикновено са в диапазона от 200 хил. до 250 хил.

безработица безработица

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още