IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Доларът е най-сигурното убежище в бурната 2020 година

По-ниските лихви правят американската валута привлекателна за финансиране и carry trade, смятат анализаторите

15:42 | 19.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Японската йена и швейцарският франк остават сравнително сигурни залози. Това твърдят анализаторите на  Morgan Stanley, но инвестиционната банка избра американския долар като най-добрата валута за сигурно убежище в бурната 2020 година.

Във вторник доларът отчете 27-месечно дъно спрямо кошница от конкурентни валути, като  доларовият индекс достигна ниво от 92,45 пункта. За последен път това показание бе отчетено през май 2018 г.

 „Очакваме щатският долар да бъде най-добрата валута за сигурно убежище, особено сега, когато по-ниските американски лихви го правят по-привлекателна валута за финансиране и carry trade“, пишат анализаторите на Morgan Stanley в изследователска бележка.

Стратегията carry trade се използва, когато инвеститорите заемат валута с ниска доходност като долара или йената, за да финансират инвестиции в по-високодоходни активи на други места и да получат лихвата. По време на несигурност инвеститорите могат да обърнат тези високодоходни активи във валутата, която е взета назаем, което от своя страна може да я засили.

Световната резервна валута се възползва от широко разпространените сред инвеститорите по-рано тази година опасения, които доведоха долара до най-високата му стойност за последните три години и половина през март, след като пандемията на коронавирус се разпространи в Съединените щати. Оттогава обаче силата на зелената валута намалява.

Някои валутни стратези твърдят, че политическата несигурност в САЩ, включително безизходицата по отношение на стимулите срещу влиянието на коронавируса, също вреди на долара.

Динамика на изместване от йената и швейцарския франк

Въпреки че йената и швейцарският франк остават убежища, тяхната динамика се „измества“, твърдят анализаторите на Morgan Stanley.

„Последните анализи на корелацията и потоците сочат, че съотношението между долара и йената може дори да се покачи“ по време на опасения на инвеститорите, „противоречиво на възприятията на пазара. Откриваме, че японските инвеститори всъщност са купували чуждестранни активи във времена на ... несигурност и не са ги репатрирали", казаха те.

Йената традиционно се разглежда като нискодоходна валута, тъй като Централната банка на Япония поддържа един от най-ниските лихвени проценти сред развитите страни. Към момента краткосрочният лихвен процент е все още отрицателен. Централните банкери обикновено поддържат политики, които биха помогнали за отслабване на йената.

От друга страна „потенциалът на оценката на швейцарския франк е ограничен от валутната интервенция на Швейцарската централна банка“, добавят анализаторите от Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не му се връзвай толкова на Вовчо, той е като старо квартално куче, дето джафка страхливо зад оградата.Казали са му - западняците са лоши, а рашките и китайчоците добри и то изпълнява. Ама скрито зад оградата. Така е смело. Иначе в живота е раболепно и подмазвачески върти опашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Наивник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Точно както руснаците мразят цялата българската цивилизация заради Волжска България, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Много сте самонадеяни вие западняците.Дори не допускате, че някой може да ви мрази цивилизацията съвършенно безплатно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Както се вижда от постоянното ти присъствието тук не се прави че не си в същата професия. Добре че мненията ти нямат абсолютно никакво значение за когото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Morgan Stanley: Доларът е най-сигурното убежище в бурната 2020 година Втората най-древна професия: журналистката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Много е важна правилната реклама! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
rooctcho
преди 3 години
Мдаа, като спадне с още 34% ще стане невероятно сигурен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още