IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Фед трябва да действа и да затегне паричната политика

Пазарите са готови за покачване на основните лихви, изтъква ръководителят на инвестиционната банка Джеймс Горман

20:00 | 14.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Балонът трябва да бъде спукан, заяви главеният изпълнителен директор на американския кредитор Morgan Stanley Джеймс Горман, визирайки възможността за повишаване на основните лихви от страна на Федералния резерв на САЩ.

Пазарите са готови за това, изтъква Горман в интервю за Bloomberg. 

Той посочва увеличението на заплатите, затрудненията при веригите на доставка и покачващите се цени на суровините, които стимулират инфлацията, изтъквайки, че не всичко е с временен характер. Това ще принуди Фед да подходи малко по-агресивно, отколкото показват настоящите прогнози на служителите на централната банка на САЩ.

Коментарите му отразяват опасенията, изразени в сряда от президента на Goldman Sachs Group Inc. Джон Уолдрън, който заяви, че ускорената инфлацията не е преходна.

Изпълнителният директор на BlackRock Inc. Лари Финк заяви по-рано в интервю за CNBC, че инфлацията „определено не е преходна“, а Джейми Даймън, който оглавява JPMorgan Chase & Co., посочи, че темпът на ускорение на инфлацията вероятно няма да се забави през следващите няколко тримесечия.

И така, кога трябва да действа Фед? „Със сигурност до първото тримесечие на следващата година щях да започна да действат“, споделя Горман. "Те разполагат с много капацитет за маневриране", добавя банкерът. Повишаването на лихвените проценти през следващата година не е криза, нито неочаквано, подчертава той.

Признаците за затягане на паричната политика обикновено са свързани със спад на цените на активите. Но ръководителят на Morgan Stanley посочва, че този път това не би трябвало това да е причина за безпокойство.

„Мисля, че пазарът е разбрал, че Фед ще трябва да действа, не само за намаляване, но и за увеличаване на лихвите“, коментира Горман.

Morgan Stanley надмина очакванията на анализаторите за печалбата и приходите за третото тримесечие, след като компанията отчете рекордни резултати в инвестиционното банкиране и управлението на активи. Банката отчете нетна печалба от 3,58 милиарда долара, или 1,98 долара на акция за тримесечието, докато оценката на анкетираните от Refinitiv анализатори бе за 1,68 долара на акция. Година по-рано печалбата бе 1,66 долара за акция. Печалбата е нараснала с цели 38% на годишна база – най-висок ръст в корпоративната история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Имхотеп
преди 2 години
На клоунски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това на какъв език е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
kloynat
преди 2 години
shte se kypyvat dolari lixvata ska4a i dolara stava tarsen i depozitite na gore no v dolari ne v evro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Миииии, раздадохте планини пари. Няма в какво вече смислено да се вложат. Таквозка, лихвички искат орта.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още