IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мозъчен тръст: Икономиката на Гърция може да се свие с до 10,5% през 2020 г.

Нивото на безработица в страната ще се увеличи до 19,3%-20,5%, спрямо 17,4% 2019 г., посочва в своя тримесечен доклад IOBE

22:23 | 09.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Икономиката на Гърция вероятно ще се свие със 7,5-10,5% през тази година заради щетите, нанесени на страната от разпространението на COVID-19, посочват от мозъчния тръст The Foundation for Economic & Industrial Research (IOBE) в своята тримесечна прогноза.

В сряда Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че гръцката икономика ще отчете спад от 9%, като през 2021 г. тя ще нарасне с 6 на сто. 

Тримесечната прогноза на IOBE е значително помрачена от предходната такава, направена през април, когато мозъчният тръст заяви, че очаква икономиката на страната да се свие с между 5 и 9%, съобщава Ройтерс.

Гърция загуби една четвърт от своя брутен вътрешен продукт (БВП) по време на 10-годишната си дългова криза. Икономиката ѝ нарасна с 1,9% през миналата година, като правителството обяви, че ще се стреми към 2,8-процетен ръст през тази година.

Но блокадата, която Атина наложи, за да спре разпространението на пандемията в началото на 2020 г., удари местния бизнес. Ограниченията за пътуванията по целия свят също нанесоха множество щети върху зависимата от туризма гръцка икономика.

„Ситуацията около здравната криза все още е тревожна“, заяви ръководителят на мозъчния тръст Никос Ветас и добави, че Гърция трябва да използва европейските средства, които ще ѝ бъдат предоставени за укрепване на инфраструктурата и преминаване към нов модел на растеж.

В началото на април ЕС одобри държавна помощ за Гърция в размер на 2 млрд. евро. Програмата за Гърция позволява държавни гаранции по заеми за попълване на оборотния капитал, посочи заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер.

Нивото на безработица в Гърция, най-високото в еврозоната, ще се увеличи до 19,3%-20,5%, спрямо 17,4% през миналата година, тъй като коронавирусът принуждава много компании да прекратят дейността си, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", цитирайки IOBE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още