IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Германската икономика може да се възстанови бързо, но все още има рискове

Берлин трябва да се фокусира върху омекотяването на ефекта от войната в Украйна и подсигуряването на доставките на газ, посочват от МВФ

22:55 | 23.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германската икономика е напът да отбележи бързо икономическо възстановяване, но все още има низходящи рискове и Берлин трябва трябва да се фокусира върху омекотяването на ефекта от войната в Украйна и подсигуряването на доставките на газ, посочи Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

Според организацията фискалната политика в най-голямата европейска икономика трябва да е гъвкава на фона на несигурната среда.

Прогнозите на МВФ са германската икономика да нарасне с около 2% през 2022 г., а през 2023 г. растежът да се ускори до малко над 2%, стига поскъпването на енергоносителите и проблемите със снабдителните вериги да отшумят, а огнищата на новозаразени да останат под контрол.

"След това растежът ще се забави към потенциалното си ниво през 2024 г.", посочват от МВФ.

"Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще остане под предпандемичните си тенденции в средносрочен план, като се имат предвид предизвикателствата от поскъпналата енергия до частните инвестиции, по-слабото външно търсене и нарасналата икономическа и геополитическа несигурност заради войната в Украйна", обясняват от организацията, като допълват, че неотложен приоритет за Берлин трябва да е осигуряването на доставки на газ.

"Най-голямата заплаха за перспективите са постоянно и пълно прекъсване на износа на руски газ към Германия и Европа", предупреждават от МВФ.

Данните, публикувани по-рано през деня, показаха, че бизнес нагласите в Германия неочаквано се подобряват през май.

Измерителят на очакванията на базирания в Мюнхен институт Ifo е нараснал до 86,9 пункта през май спрямо ревизираните 86,8 пункта през април. Показателят обаче е останал под дългосрочната си средна стойност. За сравнение, очакванията на икономистите бяха за леко влошаване.

Измерителят на нагласите относно сегашните условия също е записал леко повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още