IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Множат се рисковете пред японската икономика

В дългосрочен план основният проблем за азиатската страна е демографската криза, коментира Кристин Лагард

16:25 | 04.10.18 г.
<p>
	Шопинг улица в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шопинг улица в Токио. Снимка: Ройтерс

Рисковете за икономиката на Япония са се увеличили през изминалата година и са необходими повече усилия за поддържането на растеж, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) по време на годишната си консултация с правителството в Токио, съобщава Bloomberg.

Сред краткосрочните рискове за страната са по-слаба глобална търговия и геополитическо напрежение, което може да възпрепятства икономическия растеж и засилването на японската йена, твърдят от финансовата институция.

По-висок от очакванията спад на частното потребление заради увеличаването на данъците, което е предвидено за догодина, може да се отрази на растежа в краткосрочен план.

В дългосрочен план основният проблем за азиатската страна е демографската криза, коментира управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в Токио след публикуването на доклада.

Необходима е нова политика, която да повиши потенциалния растеж и да намали държавния дълг, отбелязват от международната организация. Правителството трябва да води ясна фискална политика, да реформира трудовия пазар и да продължи адаптацията на монетарна политика с ясна програма, посочват от МВФ.

По време на управлението на министър-председателя Шиндзо Абе Япония използва фискални стимули в опит да избегне дефлацията и да увеличи потенциалните ръстове чрез реализирането на редица реформи.

Върху какво още акцентира МВФ вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още