IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ на крачка от включване на юана във валутната си кошница

Перспективaтa за включване представлява публично признание за тежестта на Китай в световната икономика

11:47 | 30.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) се събира в понеделник, за да реши дали да включи китайския юан в ексклузивната група от валути, които съставляват кошницата на специалните права на тираж на МВФ (СПТ).

Очаква се международната институция да прибави юана към долара, еврото, паунда и йената, след като Пекин проведе кампания китайската валута да влезе в състава на кошницата, формираща специалните права на тираж. Включването на юана ще отбележи най-голямата промяна в състава на кошницата от 1980 г. насам, когато броят на валутите беше намален от 16, предава CNBC.

Перспективaтa за включване, която ще представлява публично признание за тежестта на Китай в световната икономика, изглежда доста сериозна предвид факта, че САЩ, основен инвеститор във фонда, подкрепят мярката, както го прави и управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

СПТ е вид международен резервен актив, който МВФ създаде през 1969 г., за да замени системата на фиксирани валутни курсове Бретън Уудс, която бе създадена в края на Втората световна война. Бретънудската система (Bretton Woods system) е международна система за организация на валутните курсове и търговските разплащания, установена в резултат на провеждането на специална международна конференция, състояла се от 1 до 22 юли 1944 г. Целта е постигане на по-голяма гъвкавост на обменните курсове на валутите спрямо използвания дотогава златен стандарт. Съотношението е трябвало периодично да се адаптира към стопанската производителност на съответните държави чрез ревалвация или девалвация. Така е можело да се предотврати дефлационното въздействие на дефицитите в платежните баланси, възникнали преди Втората световна война, и да се възстанови валутната конвертируемост. 

Но добивът на златото, както и доларът, не успяват да поддържат темпото на растеж на световната търговия и новите тенденции в областта на финансовите пазари. Така че МВФ създаде актив, който може да бъде разменян за свободно използвани валути. СПТ са създадени през 1969 г. и са специфична валутна единица, чийто обменен курс се определя от МВФ.

Първоначално стойността им е определена като стойността на 0,888671 грама злато. След провала на Бретънудската валутна система през 1973 г. СПТ се предефинират като „кошница от валути“. Между 1974 и 1981 г. валутите, които са влизали в кошницата са 16, но след 1981 г. броят им бе намален на 5. Днес в нея влизат четири валути: еврото, японската йена, британската лира и американският долар. Това са валутите на страните, които имат най-голям износ. 

Курсът на специалните права на тираж се определя въз основа на стойността на кошницата от тези четири валути. Тежестта на отделните валути в кошницата се преразглежда на всеки пет години, за да отразява по-реално относителните дялове на страните в международната търговия и износа на страните. Последно е актуализирана към ноември 2010 г. и е в сила от 1 януари 2011 г.

Защо включването на юана е толкова важно?

От една страна, потенциалното включване на юана ще е най-голямата промяна в кошницата от 1999 г., когато бе създадено еврото, казва Реймънд Йен, старши икономист в ANZ.

Юанът може да бъде официално разпознат като резервна валута в отговор на променената динамика на световната икономика.

По-рано този месец управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и представители на фонда заявиха, че юанът съответства на критериите за включване в кошницата с резервни валути.

Включването във валутната кошница на МВФ става въз основа на два критерия: обем на износа на държавата емитент и равнището на свободното ползване на валутата.

Китай иска юанът да се присъедини към щатския долар, еврото, британската лира и японската йена във валутната кошница, използвана в операциите на МВФ. Пекин е на мнение, че заслужава да бъде включен във валутата на МВФ, тъй като има втората по сила икономика в света, но юанът не е толкова масово използван и свободно търгуван, колкото останалите четири валути.

Централните банки използват своите резерви от чуждестранна валута, за да купуват собствена валута, или да плащат международните дългове. Включването на юана би означавало, че централните банки, които са склонни да държат своите валутни резерви в долари или евро, може да имат нова алтернатива. За много развиващи се пазари търговските връзки с Китай вече са силни и сега техните резерви биха могли да отразяват тези отношения.

И освен това - след почти четири десетилетия на реформи за китайската валута се счита, че отговаря на критериите на определението "свободно използваема", минавайки теста на МВФ за конвертируемост, казва Йен. Китай предприема стъпки към една по-отворена, пазарно ориентирана икономика и политиците цитират включването в кошницата на СПТ като ключов аспект на тази метаморфоза.

Ще има ли скок в търсенето на юана?

Най-малкото – няма да е веднага. Дори ако Изпълнителният съвет на МВФ даде зелена светлина в понеделник, юанът няма да бъде добавен към кошницата на СПТ до септември 2016 г. Така че членовете на МВФ остaват достатъчно време, за да отговорят пазарите на промените в състава на кошницата.

Клаудио Пиротско и Адарш Синха от Bank of America Merrill Lynch оценяват, че търсенето на юана след пренареждането на СПТ ще бъде на стойност 35 млрд. долара - не особено високо за една икономика с размера на Китай.

Но дългосрочните последици биха могли да са по-сериозни. Оценките на Пиротско и Синха предполагат, че централните банки вече държат резерви в юани на стойност около 80 млрд. долара. Ако приемем, че валутата в крайна сметка достигне подобен дял от международните валутни резерви, като лирата и йената, допълнителното търсене може да бъде за около 370 милиарда долара, показват техните изчисления.

По-рано през месеца стана ясно, че китайският юан може да влезе в състава на кошницата световни резервни валути с по-нисък относителен дял, отколкото се очакваше. МВФ възнамерява да преструктурира кошницата така, че да отразява по-добре финансовите потоци, предаде преди дни Ройтерс.

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още