IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ намали прогнозата си за БВП на Япония за трети път през 2019 г.

Фондът заяви, че Япония засега не трябва да затяга позицията си по отношение на разходите, като предлага мерки, насочени към подпомагане на растежа

13:48 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгива. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгива. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителството на Япония и Японската централна банка (ЯЦБ) да засилят сътрудничеството си, за да подкрепят икономиката, след като за трети път тази година фондът намали прогнозата си за растеж на третата по големина икономика в света за 2019 г. на фона на повишените глобални рискове, съобщава Bloomberg.

Говорейки по време на годишната среща на фонда за преглед на икономиката, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева призова за продължаване на разходите за поддържане на растежа и цените, тъй като устойчивостта на вътрешното търсене в Япония е подложено на изпитания на фона на разширяващото се глобално забавяне. 

Фондът също така даде няколко препоръки, за да направи политиката на ЯЦБ по-устойчива, включително насочването към краткосрочни облигации, като същевременно отново призовава за по-амбициозни структурни реформи за стимулиране на растежа.

"Фискалната политика трябва да подкрепи защитата на краткосрочния растеж и насърчаването на инфлационния импулс", посочи Георгиева, като напомни на властите в Япония, че в крайна сметка те трябва да задържат високия държавен дълг на страната от покачване.

„Отвъд краткосрочния план е ясен ангажиментът за дългосрочна фискална устойчивост“, подчерта Георгиева.

МВФ намали прогнозата си за растеж на японската икономика през тази година от 0,9% до 0,8%, като посочи, че тя ще се забави до 0,5% през следващата година, което съответства на потенциалния темп на растеж на страната.

Фондът заяви, че Япония засега не трябва да затяга позицията си по отношение на разходите, като предлага мерки, насочени към подпомагане на растежа чрез увеличаване на данъка върху продажбите.

В същото време МВФ призова ЯЦБ да запази подкрепата си за икономиката, като същевременно усъвършенства своите политически мерки, за да ги направи по-устойчиви.

Централната банка на страната може да намали страничните ефекти от продължителното фискално облекчаване като прехвърли целта си за доходност от 0% от 10-годишните японски държавни ценни книжа върху такива с по-кратък матуритет и чрез редуциране на закупуването на дългосрочни държавни облигации.

МВФ предлага на ЯЦБ и да обмисли възприемането на инфлационен целеви диапазон, който да ѝ осигури по-голяма гъвкавост по отношение на нейната политика.

В по-дългосрочен план застаряващото население на Япония ще окаже по-голям натиск върху вече обтегнатите финанси на страната. Въпреки че свиващият се пазар на труда в една растяща икономика би оказал натиск върху заплатите, правейки целта за инфлация на ЯЦБ постижима, страната все още трябва да се справи с огромния си дълг, добави Георгиева.

„От гледна точка на МВФ, ние вярваме, че постепенното увеличаване на данъка върху продажбите помага“, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още