Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

МВФ намали прогнозата за световния растеж до най-ниската от финансовата криза

Очакванията за растежа на еврозоната за понижени с 0,3 процентни пункта до 1,3%

МВФ намали прогнозата за световния растеж до най-ниската от финансовата криза

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд намали перспективите за глобалния растеж до най-ниските нива от финансовата криза на фона на отслабените перспективи в повечето големи развити икономики и сигнализира, че по-високите мита натежават върху търговията, съобщава Bloomberg.

Световната икономика ще нарасне с 3,3% през тази година, сочи новата прогноза на МВФ. За сравнение, през януари фондът очакваше световният растеж да достигне 3,5%. Темпът на растеж през 2019 г. ще бъде най-слаб от 2009 г., когато световната икономика се сви. МВФ понижава прогнозата си за трети път за последните шест месеца.
Световният обем на търговията със стоки и услуги ще се повиши с 3,4% през тази година, забавяйки се от 3,8%, отчетени през 2018 г. Прогнозата на МВФ през януари беше за ръст от 4%.

Още по темата

Глобалният икономически растеж ще се възстанови през втората половина на тази година, достигайки 3,6% през следващата година, смята базирания във Вашингтон фонд.

Оптимизмът по отношение на световната икономика се повиши в последните седмици благодарение на решението на Федералния резерв да остане търпелив по отношение на следващото увеличение на лихвите, както и от окуражаващите данни за китайския производствен сектор и пазара на труда в САЩ.

И все пак МВФ предупреди, че рисковете са изкривени в посока надолу заради заплахата от провал на търговските преговори между САЩ и Кита и излизането на Великобритание от Европейския съюз без сделка.

„На фона на намаляващата инерция на глобалния растеж и ограничените възможности за борба с икономическите кризи избягването на погрешни политически стъпки, които биха могли да навредят на икономическата активност, трябва да бъде основен приоритет“, заявиха от МВФ.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че световната икономика е изправена пред деликатен момент.

Макар интензивните търговски преговори между САЩ и Китай да са породили очаквания за трайно примирие между двете най-големи икономики в света, анализаторите продължават да се тревожат за силата на световната икономика, десетилетие след финансовата криза. Лагард обаче заяви миналата седмица, че фондът не очаква рецесия в близко бъдеще.

САЩ

Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на американската икономика до 2,3%, което е понижение с 0,2 процентни пункта спрямо януарската прогноза.

Снижената прогноза се дължи на ефекта от частичното прекъсване в работата на американското правителство през януари, както и по-ниските от очакваното публични разходи. От фонда обаче повишиха прогнозата си за ръста на БВП в САЩ с 0,1 процентни пункта през следващата година до 1,9% заради промяната в позицията на Фед.

Еврозоната

МВФ намали прогнозата си за еврозоната до 1,3% през тази година, което е понижение с 0,3 процентни пункта в сравнение с очакванията от преди три месеца. Очаква се растежът да отслабне в някои от големите европейски икономики, включително Германия, където слабото търсене в световен мащаб и по-строгите стандарти за емиисите при автомобилите засегнаха индустриалното производство.

Слабото вътрешно търсене и високият държавен дълг помръчиха перспективите пред Италия, докато във Франция негативно влияние върху растежа оказаха уличните протести, заявяват още от МВФ. 

За Германия и Италия прогнозите са ревизирани в посока надолу с 0,5 процентни пункта до съответно 0,8% и 0,1%. Очакванията за Франция са понижени с 0,2 процентни пункта до 1,5%. 

От следващата година МВФ очаква ускоряване на растежа в еврозоната с 1,5%, включително в Германия - с 1,4% и Италия - с 0,9%. БВП на Франция и Испания ще нарасне съответно с 1,4% и 1,9%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Сега грешните съвети на Международния валутен фонд подсигуряват нарастване на опасността от глобална стопанска криза.

Още от Новини
Германската централна банка очаква вял растеж през второто тримесечие