IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: По-силното възстановяване на Испания зависи от действията на ЕЦБ

Тласът на растежа ще дадат и по-ниските разходи за кредитирането на испанските фирми и семейства, посочиха от Фонда

16:39 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: По-силното възстановяване на Испания зависи от действията на ЕЦБ

Възстановяването на икономиката на Испания се очаква да продължи в средносрочен план. Необходимо е обаче допълнително разхлабване на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), което да даде тласък на все още слабото търсене, посочиха от Международния валутен фонд (МВФ).

"По-силните политики от страна на европейските партньори на Испания ще помогнат на възстановяването, както в еврозоната, така и в Испания", заяви Фондът в последния си доклад за страната.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната е една от най-равномерно възстановяващите се в единния валутен съюз след икономическата криза от 2008 г. Поради това Мадрид получи множество похвали за осъществените икономически реформи от Европейска комисия (ЕК), както и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Въпреки че испанската рецесия официално приключи миналата година, МВФ предупреди, че са необходими повече мерки, които да стимулират спада на безработицатата до нивата отпреди рецесията. Към началото на май равнището на безработицата в Испания достигна 25,3% – едно от най-високите нива в еврозоната.

За да спомогне за тласъка на икономическото възстановяване, МВФ призова за допълнително намаляване на разходите по кредитирането на испанските фирми и семейства, в комбинация с разхлабване на паричната политика на ЕЦБ. От Фонда също така призоваха за действие към "по-амбициозен банков съюз", който страни от Южна Европа очакват, но който засега е блокиран от Германия.

През април ЕК и ЕЦБ похвалиха Испания в края на първата мисия за наблюдение на изпълнението на програмата за реформи.

"Като цяло положителните тенденции в текущото икономическо регулиране и намаляването на финансовия стрес, които формират основата на програмата за Испания, продължиха, все още остават важните предизвикателства за устойчивия икономически растеж и заетостта, публичните финанси и банковия сектор, посочиха от ЕК и ЕЦБ в доклада си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още