IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Поскъпването на йената приближи курса й до справедливата му стойност

Според финансовата организация няма нужда Япония да обезценява своята валута

18:33 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Според Международния валутен фонд (МВФ) поскъпването на йената от началото на 2016 г. е приближило курса й до справедливата му стойност. Оценката на международната финансова организация контрастира с изразените опасения от страна на политиците в страната относно валутния курс, пише Bloomberg.

Що се отнася до юана, според МВФ обменният курс на китайската валута е в унисон с фундаментите, въпреки поевтиняването му през последната година, пише в Доклад за външния сектор на институцията.

Докладът оценява балансите по текущите сметки и валутните курсове на 29 икономики. Основният извод е, че „глобалните дисбаланси нарастват умерено през 2015 г.“ на фона на неравното възстановяване в развитите икономики, падащите цени на суровините и по-затегнатите външни финансови условия на развиващите се пазари".

Въпреки че едно координирано действие за подкрепа на растежа може да помогне за разрешаването на подобни проблеми, МВФ не призовава за подобни съгласувани политики в областта на валутните курсове. Организацията счита, че ситуацията е различна в сравнение с тази преди Споразумението от Плаза през 1985 г. за обезценяване на долара.

Оценката за курса на йената подчертава коментарите на главния икономист на МВФ Морис Обстфелд от миналата седмица. Той опроверга нуждата Япония да обезценява своята валута, за да стимулира икономическия растеж.

Поскъпването на йената отразява „ревизираните пазарни възприятия относно паричната политика в Япония спрямо други резерви валути, както и притока на пари заради характеристиката й на безопасно убежище“, пише в доклада на МВФ.

„Това означава, че йената се е придвижила към ниво, съвместимо със средносрочните фундаменти, въпреки че това бързо поскъпване може да подкопае опитите за намаляване на рисковете пред дефлацията“, допълва се в документа.

Според МВФ е нужен по-мощен и координиран политически пакет за увеличаване на растежа и инфлацията в Страната на изгряващото слънце.

Що се отнася до юана, през 2015 г. валутният курс на Китай като цяло е в унисон с фундаментите и желаните политики, въпреки че оценката му е обект на висока несигурност, подчертават от МВФ.

Фондът счита, че влиянието на Brexit върху валутните курсове тепърва ще се оценява. За паунда „решението (за напускане на ЕС - б.ред.) най-вероятно ще понижи равновесния валутен курс, но магнитудът му е неизвестен, тъй като природата на евентуалните нови споразумения е неизвестна“, посочва МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още