IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: За Русия може да е добре да намали водещата си лихва

Фондът остави без промяна прогнозата си за растежа на руската икономика на ниво от 1,7%

18:19 | 13.09.18 г. 5
<p>
	Сградата на Руската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) посочи, че Русия може да се повлияе положително от допълнително намаляване на водещите лихви, ако инфлацията остане ограничена, предаде Ройтерс.

Ден преди заседанието на Руската централна банка МВФ заяви, че допълнително парично облекчаване може да е подходящо, ако инфлацията се запази под целевите 4 процента, а инфлационният натиск остане малък.

Очакванията са централната банка да остави без промяна ключовата си лихва на равнище 7,25 на сто утре.

Институцията обаче може да затегне политиката си, като се имат предвид рисковете, свързани със слабата валута, според анкета на Ройтерс.

МВФ посочи още, че подкрепя плана за повишаване на пенсионната възраст за мъжете и жените, който предизвика протести в цяла Русия и подкопа рейтинга на президента Владимир Путин.

Фондът остави без промяна прогнозата си за растежа на икономиката на Русия на равнище 1,7 процента, допълва ТАСС.

Според МВФ средносрочните перспективи остават консервативни заради структурните затруднения и дългосрочните последици от санкциите. Без структурни реформи очакваният икономически растеж е 1,5 на сто, а паричната политика ще стабилизира инфлацията на равнище 4 процента към края на 2019 година.

Спадът на руската рубла до двегодишен минимум спрямо щатския долар в края на август, предизвикан от засилването на американските санкции, накара Руската централна банка (РЦБ) да реагира, за да спре поевтиняването й.

РЦБ обяви спирането до края на септември на закупуването на валута на вътрешния пазар. Тези всекидневни операции, провеждани с цел да се смекчи ефекта от колебанията на петролния пазар, оказват натиск върху стойността на руската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
За Рашастан може би е добре да върне Крим където му е мястото - в Украйна. И да изплати репарации. Току-виж отпаднат санкциите и руплата спре да потъва като пирон в кисело мляко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Сега Русия изпълняват реалните указания на Международния валутен фонд за наличие на неправилността Руската централна банка да работи без защита срещу щети.Възможностите за Русия са: Първа: При Руска централна банка без защита от щети щетите за Русия се увеличават.Втора: При Руска централна банка със защита от щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
печатна грешка: там се живеело много яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
МВФ: За Русия може да е добре да намали водещата си лихваОооо, да, и Велииика Британия тоже!Сега и промиват мозъците всеки ден, че у мъгливия Албион се живее много яно. Но на джурналистите им е забранено да дават инфо за задлъжнялостта!Но все пак нещо се прокрадва, защото няма как всичко да е пропаганда.ЗАДЛЪЖНЯЛОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ У ВЕЛИИИКАТА БРИТАНИЯ заедно с ипотеките надминава ТРИЛИОН :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още