Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Набиулина: Русия е на повратната точна на новия икономически цикъл

Нужно е да привикнем да живеем в условията на плаващ валутен курс, призовава гуверньорът на руската централна банка

Набиулина: Русия е на повратната точна на новия икономически цикъл

Набиулина: Нито веднъж от средата на 2015 г. не сме се намесвали на валутния пазар. Снимка: Ройтерс

Финансовата система и икономиката на Русия са се  стабилизирали по много параметри, но сега трябва да се избере нов път на развитие, заяви ръководителят на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина в рамките на форума Forbes Club, предава ТАСС.

„Сега пред нас стои дилемата как да се развиваме. Или ще нарастваме със слаби темпове - 1-2 процента годишно, което означава плюс-минус нула, ако не правим нищо, ако има инерция. А ако това не ни харесва и ние решим да подсилим този икономически растеж, то пак следва дилема. Или ще се поддадем на популизма и ще започнем да увеличаваме разходите и бързо да свалим лихвите. Така в краткосрочен план можем да получим високи темпове на растеж. Аз обаче съм убедена, че след това ще настъпи поредният спад, поредният опит за стабилизация и поредната дилема“, каза Набиулина. 

Още по темата


Има и трети вариант и това са структурните реформи, твърди централният банкер на Русия.

Набиулина допълни, че страх от плаващ валутен курс е имало във всички страни, но Русия ще трябва да се научи да живее в новите условия.

„Много е важно за нас да се избавим от идеята фикс - непрекъснато да мислим за курса (на рублата). Разбираме, че курсът влияе на реалните икономически процеси, но трябва да свикнем да живеем в условията на плаващ курс", подчерта ръководителката на РЦБ.

Според нея плаващият валутен курс изисква промяна в начина на планиране: финансовият пазар ще се адаптира и ще се научи да управлява ликвидността, като за това ще е нужна поне една година. „Същото нещо ще направи икономиката, включително да разработи инструменти за хеджиране на валутния риск. Без това в условията на плаващ валутен курс сме за никъде, казва председателят на РЦБ. 
Разбираме, че курсът влияе на реалните икономически процеси, но трябва да свикнем да живеем в условията на плаващ курс


Набиулина заяви, че централната банка на Русия често е подозирана в оказване на влияние върху валутните курсове. „казват, че го понижаваме (курса на рублата, б. ред.), така че приходите в бюджета да се увеличават. Ние го повишаваме обаче, за да обезпечаваме социалната стабилност“, подчертава още централният банкер.

„Нито веднъж от средата на 2015 г. не сме се намесвали на валутния пазар“, пояснява тя, защото по думите ѝ не е имало необходимост за понижаване на инфлацията. „С процентната става ние можем да свалим инфлацията и това е смисълът на новата политика, където основният лихвен процент играе ключова роля“.

По-рано тя нееднократно подчертаваше убеждението си, че курсът на рублата следва да бъде плаващ, за да се позволи поемането на външни шокове и да се балансират интересите на пазарните участници.
  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
michaelis12 до: khao
преди 2 години
тя *** ме научи на тва ... :)) тя на магистралата на кво друго може горката, я плащай и ти щи ебба в простия неанндерталец, докат пукнете там всички НПО креттени ..... :))
5
 
0
 
4
khao до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
изключително тъ.п отговор както обикновено :):)
4
 
10
 
3
преди 2 години
ае вие двамцата я първо си платите увеличението на топлото с 30% с ваще мижави 600 леа в колонията ни и после се кахърете за мужиците или май увеличението треаше да е с 50% та да ви дое акъла в тикввите ..... :))
15
 
3
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не всъщност казва на мужиците че вследствие на външната политика на товарищ Путин БВП на русия се сви със 50% и се очертава че при нарастване от 1-2 процента годишно(в добрия случайq защото на Русия са наложени редица санкции)след 15-25 години БВП на Русия ще стигне нивото отпреди санкциите.
28
 
9
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Опитва се да каже на мужиците, че ножа е опрял до кокала и ги чака нашата 97ма.

Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%