IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наблюдателите на ЕЦБ смекчават прогнозите си за спад на растежа

Експертите понижиха и очакванията си за ръст на инфлацията и очакват за тази година нивото ѝ да е от 0,3%

13:17 | 30.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

На фона на пандемията на коронавируса експертите по паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) смекчиха леко прогнозата си за спад на растежа в еврозоната за тази година.

Според проучване на ЕЦБ сега анкетираните икономисти очакват икономическото производство (БВП) да се свие със 7,8% през 2020 г., както обяви Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт  в петък.

През юли се очакваше спад от 8,3% за тази година. За 2021 г. икономистите предполагат, че икономиката във валутната зона ще нарасне отново с 5,3%.

През юли те прогнозираха малко по-силен ръст от 5,7 процента. ЕЦБ анкетира четири пъти годишно икономистите за прогнозите им за растежа и инфлацията. Резултатите от проучването са важен фактор, който се взема предвид в съображенията за формирането на парична политика на банкерите.

Освен това икономистите ревизираха и своите инфлационни очаквания заради кризата. За тази година се очаква потребителските цени да се повишат само с 0,3 процента вместо с 0,4 процента спрямо очакванията от юли. За 2021 г. икономистите очакват инфлация от 0,9 процента. Досега те бяха прогнозирали увеличение на цените от 1,0 процента. В дългосрочен план икономистите приемат за възможна 1,7% инфлация.

Регулаторът се стреми към инфлация от малко под два процента като оптимална стойност за икономиката. Той обаче пропуска да постигне тази цел от пролетта на 2013 г. През октомври потребителските цени са на отрицателна територия за трети пореден месец. Отчетена е дефлация от 0,3 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още