IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 25% повече от 2020 г.: износът на Южна Корея достига рекорд

Страната се възползва от сериозното търсене на чипове и нефтохимически продукти

14:23 | 01.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2021 г. износът на Южна Корея нарасна до рекордно високи стойности въпреки пандемията от коронавируса и недостига на доставки в световен мащаб. Износът на четвъртата по големина икономика в Азия, която е силно експортно ориентирана, нарасна с 25,8% на годишна база до 644,54 млрд. долара (566,7 млрд. евро). В същото време износът отново се увеличи след спадовете през двете последователни години, сочат данните, публикувани от Министерството на търговията в събота.

Износът е от решаващо значение за поддържането на икономиката на страната от началото на пандемията. За 2022 г. правителството очаква темпът на нарастване на износа да се забави рязко до едва 2%, отчасти поради високата база за сравнение, но и поради нормализирането на моделите на разходите, предава Bloomberg.

Според статистиката положителните данни за износа се дължат главно на голямото търсене на полупроводници и нефтохимически продукти. Износът на автомобили и стомана също се увеличава значително. Износът на чипове нарасна с 29% до 128 млрд. долара. При нефтохимическите продукти увеличението е с 54,8% до 55,1 млрд. долара. Сред основните експортни стоки на страната са също кораби, машини, както и смартфони и плоски екрани.

Страната разчита до голяма степен на споразумения за свободна търговия и има такива с ЕС и САЩ. Корея участва и в най-големия пакт за свободна търговия в света - RCEP, за който Китай и 14 други икономики от Азиатско-тихоокеанския регион се договориха в края на 2020 г. Китай е най-големият търговски партньор на Южна Корея. През 2021 г. износът за съседната държава се е увеличил с 22,9%, докато доставките за САЩ са нараснали с 29,4%, а за ЕС - с 33,9%.

През миналата година вносът на Южна Корея достигна 615,1 млрд. долара, което е с 31,5% повече от 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още