IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за дипломатически изход от конфликта в Украйна оскъпяват рублата

Руските акции компенсират част от спадовете си след коментар на външния министър на страната

17:08 | 14.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Рублата поскъпва, а руските акции компенсират част от спадовете си след коментар на външния министър на страната, който дава надежда за дипломатическо решение на конфликта със Запада около Украйна.

Сергей Лавров е казал на президента Владимир Путин, че Русия трябва да продължи преговорите със САЩ и техните съюзници във връзка с исканията за гаранции за сигурност в Европа. Путин изглежда се е съгласил с предложението, което донесе облекчения на местните пазари, ударени от растящото напрежение около струпването на руските войски покрай украинската граница. От Москва многократно отричат да се готви нападение.

Рублата поскъпна с до 1,6% след съобщенията, като към 16:14 ч. българско време тя се търгува с 0,9% по-скъпо спрямо долара. От своя страна основният руски борсов индекс MOEX Russia успя да компенсира по-голямата част от спад от 4% и към същия час бележи спад от 1,6%.

По-ранните предупреждения на САЩ, че Русия може да атакува Украйна още тази седмица донесоха тревога на световните пазари. След като телефонният разговор между президентите Путин и Джо Байдън през уикенда се оказа недостатъчен, за да внесе успокоение. Пазарите очакват срещата на германския канцлер Олаф Шолц с руския държавен глава във вторник.

„Пазарите са силно наклонени към защитна позиция, като потенциалното ескалиране на конфликта между световните суперсили начертава ясна стъпка на отдалечаване от поемането на риск“, коментира Джун Ронг Я, стратег на IG Asia Pte.

Малко след срещата си с Лавров Путин е разговарял и с министъра си на отбраната Сергей Шойгу, който е докладвал, че част от провежданите мащабни учения вече са завършили, а други ще приключат по-късно. Той обаче не уточни дали има планове войските да се връщат в базите си, но според други официални лица това ще стане, щом операциите приключат.

Рублата все още е най-лошо представящата се валута на развиващите се пазари тази година и трейдърите на деривати остават негативно настроени. Според параметър за оценка на риска трейдърите са най-мечо настроени спрямо рублата спрямо останалите валути на развиващи се икономики.

Рублата и сорта Брент разделят пътищата си. Графика: Bloomberg

Рублата така и не успява да се възползва от приближаването на петрола сорт Брент към цена от 100 долара за барел. Корелацията между рублата и фючърсите на суровия петрол е отрицателна, което означава, че те вече не се следят взаимно – двата актива сега са най-раздалечени от три години насам.  

„Пазарите със закъснение се събуждат за геополитическите рискове, които представляват руските военни действия срещу Украйна“, казва Майкъл Евери, стратег на Rabobank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още