IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: Войната в Украйна ще ускори инфлацията и ще отслаби растежа в Германия

Към момента не очаквам да има стагфлация, заяви гуверньорът на Германската централна банка

14:19 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Малко вероятно е войната в Украйна да доведе до стагфлация в Германия. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет (УС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гуверньор на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел пред вестник Handelsblatt, цитиран от Bloomberg.

"Към момента не очаквам да има стагфлация, въпреки че последиците от войната ще увеличат инфлационното равнище и ще отслабят икономическия растеж", коментира Нагел, според когото към момента "няма признаци" за спирала заплати-цени в страната.

Миналата седмица европейският регулатор реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации, но заложи на гъвкавостта по отношение на лихвените повишения.

Решението на ЕЦБ бе първото взето от голяма централна банка след избухването на войната в Украйна, която изстреля цените на суровините до рекордни равнища и предизвика висока волатилност на пазарите.

Нагел определи хода на ЕЦБ като "добър и балансиран". "Смятам, че е много важно да не се ангажираме предварително във времена на висока несигурност, а да останем гъвкави", посочи управителят на Бундесбанк.

Коментарът на Нагел е предшестван от изказванията на няколко централни банкери от ЕЦБ, включително от гуверньора на банката Кристин Лагард.

Във вторник Лагард заяви, че икономиката на еврозоната ще отбележи силен ръст тази година, въпреки че войната в Украйна ще натежи на региона посредством високите цени на суровините.

"Ако се реализира основният ни сценарий, икономиката все още би трябвало да нарасне силно през 2022 г.", посочи управителят на финансовата институция.

Към момента обаче изглежда само Лагард има такива оптимистични виждания.

Според гуверньора на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос войната в Украйна е "нож с две остриета за ценовата стабилност", а шокът увеличава вероятността от т. нар. вторични ефекти, които биха могли да поддържат инфлацията на високи равнища, докато служителите търсят по-високи заплати. Също така има възможност поскъпващата енергия и нарасналата несигурност да свият реалните доходи и да ограничат ценовия натиск в средносрочен план.

Управителят на Испанската централна банка предупреди, че негативните ефекти "биха могли да са значителни, особено в краткосрочен план и в контекст, при който икономиката на еврозоната все още е далеч от потенциалните си равнища".

Малко след избухването на войната в края на февруари главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че конфликтът може да свие икономиката на еврозоната с 0,3-0,4% според един от сценариите на регулатора.

Предстои по-късно през деня в сряда Федералният резерв на САЩ също да вземе решение за хода на паричната си политика. Прогнозите са Фед да повиши лихвите с 25 базисни пункта, което ще е първото увеличение от 2018 г. Инвеститорите са в очакване и на прогнозите на банката за лихвите, инфлацията и икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още