IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите на американските потребители остават потиснати в края на август

Те са притеснени от ускоряването на инфлацията и ръста на новите случаи на заразени с коронавирус

20:13 | 27.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нагласите на американските потребители са останали слаби в края на август на фона на продължаващите притеснения заради инфлацията и коронавирусната пандемия, предава Bloomberg.

Окончателният индекс на нагласите на Мичиганския университет е намалял до близо десетгодишно дъно от 70,3 пункта през настоящия месец спрямо 81,2 пункта през юли, показват публикувани в петък данни. Те са в унисон с неокончателния индекс и малко под средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, за 70,8 пункта. Потребители Потребители

„Крайните реакции на потребителите се дължат на ръста на делта варианта, повишаването на инфлацията и по-бавния ръст на заплатите, както и на по-малките спадове на безработицата“, коментира Ричард Къртин, директор на допитването.

„Изключителният спад на нагласите отразява и емоционална реакция – от попарени надежди, че пандемията ще приключи скоро и животът може да се върне към нормалното без повторно налагане на строги коронавирусни регулации“, допълва той.

Ако спадът на доверието прерасне в намаляване на разходите, икономическият растеж може да се забави още повече през идните месеци.

Периодът на допитването от 28 юли до 23 август съвпада и с превземането на Афганистан от талибаните и началото на хаотичната операция по евакуирането на американски и афганистански граждани.

Анкетираните очакват инфлацията да се ускори до 2,9% през идните пет до десет години. Те прогнозират, че цените ще се увеличат с 4,6% през идната година, което е малко под очакваните 4,7% през юли – най-високото ниво от над десет години.

Значителните нарушения на снабдителните вериги и по-широкото повторно отваряне на икономиката стимулират бърз ръст на цените на редица стоки и услуги. Растящите наеми и цени на жилищата подлагат на допълнителен натиск финансите на американците.

В същото време ръстът през последно време на случаите на коронавирус осуетява плановете за връщане в офиса и в училище, налагайки отмяна на събития. Властите в много градове бяха принудени да върнат отново задължителното носене на маска.

Алтернативен индекс за доверието на потребителите, който поставя по-голям акцент върху очакванията за трудовия пазар, ще бъде публикуван от Conference Board във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още