IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото IPO в света стана още по-голямо

Първичното публично предлагане на Saudi Aramco достигна рекордните 29,4 млрд. долара чрез опция за допълнително количество ценни книжа

14:52 | 12.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Окончателният размер на първичното публично предлагане на Saudi Aramco скочи един месец след дебюта на компанията на борсата в Рияд, предава Bloomberg.

Goldman Sachs Group, която е водещият мениджър по предлагането на най-голямото IPO в света, е упражнила опция за допълнително количество ценни книжа (greenshoe option) и е увеличила предлагането до 29,4 млрд. долара, се казва в съобщение. Компанията допълни, че пред инвеститорите са били пласирани 450 млн. допълнителни акции на цена от 32 рияла (8,53 долара) по време на процеса по набиране на поръчки (book-building). Saudi Saudi

Според условията на предлагането банката можеше да купува допълнителни акции по време на периода на стабилизация, който приключи на 9 януари, и да дава подкрепа за акциите, но подобни трансакции не са били предприети през този интервал. IPO-то е разчитало основно на отделни лица, както и на инвеститори с високо нетно богатство и на фондове от Персийския залив, като саудитските държавни институции са инвестирали почти 2,3 млрд. долара в предлагането.

„Никакви допълнителни акции не се предлагат на пазара днес и стабилизационният мениджър няма да притежава акции в компанията в резултат на упражняването на опцията за допълнително количество ценни книжа“, съобщи Aramco, цитирана от Ройтерс.

Книжата на Aramco са волатилни на фона на засиленото напрежение между САЩ и Иран. Цената на акциите на компанията се понижи до 34 рияла на 8 януари – най-ниското й ниво от началото на търговията на 11 декември, но приключи на равнище от 35 рияла в четвъртък.

Цената на акциите в края на търговията в четвъртък оцени Aramco на 1,87 трлн. долара, което е над равнището при IPO-то, но е под целта на престолонаследника Мохамед бин Салман за 2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още