IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-слабата валута в света през октомври тласна инфлацията в Турция нагоре

Потребителските цени през миналия месец са нараснали с 11,9% спрямо година по-рано

11:33 | 03.11.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Турция се повиши през октомври, когато лирата намали стойността си, приключвайки месеца като най-слабо представящата се валута в света, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали през миналия месец с 11,9% спрямо година по-рано, малко по-малко от прогнозите на икономистите в проучване на Bloomberg, чиято средна оценка беше за ръст от 12%. През октомври цените се повишиха с 2,1% спрямо септември, съобщи турската агенция за статистика Turkstat.

турция турция

Разходите за храна, които съставляват малко над една пета от кошницата потребителски стоки, са нараснали на годишна база с 16,5% спрямо повишението от 14,95% през миналия месец. Инфлацията при хранителните стоки остава над официалната оценка за края на годината от 13,5%.

Инфлацията при енергийните стоки беше 3,98% при 6,77% през септември.

Основната инфлация, която не включва нестабилните елементи, като храни и енергия, се повиши до 11,5% от 11,3% през предходния месец, знак, че някои от основните разходи може да се увеличават.

Турската валута остана без съществена промяна след публикуването на данните, като се търгува с понижение от 0,3% на ниво от 8,4471 лири за долар. Към 10:30 часа българско време лирата поевтинява с 0,46% до 8,4580 лири за един щатски долар.

Турската валута достигна исторически минимум и през октомври се обезцени със 7,5% спрямо долара. Спадът в стойността й от началото на годината достигна 29%.

Централната банка на Турция миналата седмица повиши прогнозите си за инфлация за края на тази година с повече от три процентни пункта до 12,1%.

Цените на дребно в Истанбул, най-големият град в страната, нараснаха с 2,45% на месечна база и с 12,4% на годишна база през октомври.

Цените на производители са се повишили с 18,2% през октомври спрямо година по-рано, най-високият скок от юли 2019 г.

Следващата среща на централната банка за определяне на лихвения процент е насрочена за 19 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Турция произвежда от всичко по много и евтитино го продава.В Одрин и Истамбул е пълно с българи които купуват турски стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Ердоганя много се пърчеше и се самозабрави... Но лека полека му рязват крилцата. Даже не усеща момчето как го варят в тенджерата - досуш като жабата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още