IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява ли суперсилата на думите на Драги?

Въпреки "бичите" изявления на ръководителя на ЕЦБ пазарите не реагираха позитивно, както го правеха преди

15:55 | 12.10.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги, управител на ЕЦБ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на ЕЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

С известното си изказване на каквато и да е цена, президентът на Европейската централна банка Марио Драги буквално спаси еврото само със силата на думите си. Вярата на пазара в способностите и оценките на централната банка е най-важната основа за тяхното влияние. Днес обаче сякаш инвеститорите пренебрегват Драги.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителства от цял свят да подкрепят свободната отворена търговия и инвестиции, като в същото време предупреди, че икономическото възстановяване в еврозоната не е независимо от състоянието на глобалния растеж.

"Запазването на отвореността на търговията е от решаващо значение, за да може глобалната икономика да процъфтява и да осигури потенциала си за растеж", подчерта Драги в изявление, представено на годишната среща на МВФ и СБ на индонезийския остров Бали, на която участват и редица финансови министри и управителите на централните банки, съобщават The Wall Street Journal и Ройтерс, цитирани от БТА.

Управителят на ЕЦБ призова за "ефективно многостранно сътрудничество както в областта на търговията, така и във финансовата регулация и банковия надзор, което да помогне за избягване на сериозни смущения в глобалната финансова стабилност".

Коментирайки в частност настоящата политика на ЕЦБ, Марио Драги отбеляза, че тя изглежда оправдана с оглед на продължаващата икономическа експанзия на еврозоната. Трябва да се има предвид, че през последните месеци ЕЦБ се оттегля постепенно от програмата си за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", като очаква да прекрати схемата за изкупуване на активите за общо 2,6 трлн .евро през декември 2018 година, твърдейки, че е направила достатъчно в подкрепа на икономическия растеж и на инфлацията в региона на единната валута.

Шефът на ЕЦБ посочи, че търговският протекционизъм и заплахата от твърд Brexit са увеличили рисковете пред икономическите перспективи.

Марио Драги също така се опита да омаловажи своите по-ранни коментари, които предвиждаха "относително енергично" нарастване на основната инфлация, като в днешното си изказване на годишната среща на МВФ предвиди само "постепенно" увеличение на потребителките цени в средносрочен план. "Последните тенденции оправдават по-ранните оценки на Управителния съвет на ЕЦБ за средносрочните инфлационни очаквания, като намалява несигурността относно инфлационните перспективи", посочи той.

Коментирайки растящата доходност на италианските облигации, шефът на ЕЦБ също се опит да омаловажи притесненията относно неотдавнашната пазарна нестабилност, предполагайки, че това не е оказало по-широко негативно влияние.

"По отношение на финансовата стабилност в по-широк план, неотдавнашните епизоди на засилена колебливост на финансовите пазари доведоха до само ограничен заразен ефект сред отделните страни и пазари", посочи Марио Драги.

Той все пак предупреди за наличието на все по-значими външни рискове, които биха повлияли на растежа на еврозоната. "Дисциплинирано оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз би представлявало ограничен общ риск за финансовата стабилност на еврозоната. Несигурността, предизвикана от евентуален твърд Brexit обаче, може да има потенциал да представлява по-сериозен риск за финансовата стабилност", предупреди Драги. 

Вложителите се тревожат от нов срив на фондовите пазари на фона на "бичите" изявления на ръководителя на ЕЦБ. „Всъщност пазарите би трябвало да отскочат с 200-300 пункта", казва дилър пред N-TV. Липсата на реакция показва, че в портфейлите все още има много материали, които трябва да бъдат продадени.

„В края на краищата Драги каза, че икономическото разширяване в еврозоната е на широка основа и в същото време отхвърли всички опасения за повишаване на лихвения процент", заяви борсовият участник. Така че Драги се изказа положително за пазара в две направление – икономика и парична политика. Но въпреки това реакция на пазарите липсва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Този Гаргамел е за затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още