IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на броя на заявленията при безработица в САЩ изпревари очакванията

Това е сигнал, че пазарът на труда в страната продължава да се затяга

20:00 | 18.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ намалява с 5 хил. до 210 хиляди в седмицата, приключваща на 13 октомври, съобщава tradingeconomics.com. За сравнение, консенсусната прогноза на пазара беше за 212 хил.
При положение, че броят на безработните в страната е на нивата от 1973 г., може да се предполага, че престои по-нататъшно затягане на условията на пазара на труда, допълва Ройтерс.

Силният пазар на труда и стабилната икономика поощряват запазването на линията на повишаване на лихвените проценти от страна Федералния резерв. Централната банка на САЩ повиши лихвите през септември за първи път тази година и се очаква да го направи още веднъж през декември.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на първоначалните вземания, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, отчита ръст на броя на заявленията с  2000 до 211 750 през миналата седмица.

Щатската  икономика е създала 134 хил. работни места през септември – най-малко за последната година. Пазарът на труда в страната се разглежда като достигнал до нива близки до пълна заетост. Самата безработица е на 49-годишно дъно от 3,7%.

От протокола от последното заседание на Федералния резерв стана ясно, че банкерите са се обединили около мнението, че условията на пазара на труда продължават да се затягат.

В началото на седмицата стана ясно, че работодателите в САЩ са открили през август най-много нови работни места от двайсет години, а наемането също е достигнало рекордно равнище - поредно доказателство, че компаниите усилено увеличават персонала си на фона на солидния икономически растеж.

Новооткритите места са се увеличили с 0,8 процента до 7,14 милиона - най-високото равнище от декември 2000 година. Това е и много повече в сравнение с безработните, които миналия месец са били 6,2 милиона.

Броят на незаетите работни места надхвърля този на безработните за пети пореден месец. Наемането е стабилно, което е намалило безработицата до близо 50-годишен минимум от 3,7 процента. Голямото търсене на работна ръка при по-малкия брой хора без работа може да накара компаниите да увеличат заплатите в близките месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Браво на него, но процентът на безработицата вече е под разумния минимум и скоро ще му се наложи да внася мексикански работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Корпорациите реват за некви изгубени милиард и половина долара но не коментират възстановяването на пазара на труда в САЩ.Да видим след някоя и друга година дали е "прострелване в крака" политиката на Тръмп срещу Китай или всъщност ще се окаже че е спасение за обикновените американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още