IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намерено е временно решение за апелативния орган на СТО

ЕС, Китай и 15 други членове на Световната търговска организация се договориха да създадат временен механизъм за уреждане на търговските спорове

16:57 | 24.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз, Китай и 15 други членове на Световната търговска организация (СТО) се договориха днес да създадат временен механизъм за уреждане на търговските спорове, след като действията на САЩ от миналия месец направиха СТО неспособна да действа като арбитър в глобалната търговия, предава Ройтерс.

От Европейската комисия заявиха, че част от членовете на СТО са се съгласили да запазят двустепенната система за разрешаване на спорове на СТО, докато апелативният орган на организацията не заработи отново.

Вашингтон замрази дейността на апелативния орган, който действа като върховен съд за международна търговия, като блокира назначенията за повече от две години. Мандатите на двама от тримата членове на органа приключиха през декември и това го остави без възможността да издава решения.

Групи от трима членове от по-ниско ниво в СТО все още могат да спомагат за разрешаването на търговски спорове, но случаите са оставени без механизъм за обжалване.

Преди това ЕС си партнираше с Норвегия и Канада, за да сформират отделен апелативен орган, който да разрешава спорове.

Другите страни, които се присъединиха към тази инициатива са Австралия, Бразилия, Чили, Китай, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Южна Корея, Мексико, Нова Зеландия, Панама, Сингапур, Швейцария и Уругвай.

Въпреки че САЩ остават извън групата, президентът Доналд Тръмп обеща "много драматични" действия по отношение на базираната в Женева СТО.

Генералният директор на СТО Роберто Азеведо не се спря на системата за временни обжалвания по време на пресконференция в Давос днес, но заяви, че членовете на СТО, които се срещат там, са обсъдили предстоящите задачи, включително механизма за уреждане на споровете в СТО.

„Бих казал, че съм уверен в постигането на по-голям напредък в краткосрочен план“, добави той.

Не само САЩ, но и много други от членовете на СТО смятат, че организацията трябва да се реформира, за да отразява по-добре промените в световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още