Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Напразните илюзии на еврото

Общата европейска валута се избира все по-рядко като резервна

Напразните илюзии на еврото

Снимка: архив Ройтерс

Имало едно време една валута, наречена евро, която искала да измести долара от статута му на най-разпространена резервна валута в света. Вместо това общата европейска валута се избира все по-рядко като резервна. И докато европейските банки намаляват търговската си активност, ролята на еврото на глобалната сцена може да стане още по-малка, коментира BloombergView.

Пред почти десетилетие Deutsche Bank прогнозираше, че еврото може да допринесе за около 40% от глобалните валутни резерви. Вместо това нов доклад на Европейската централна банка сочи, че всяка година то се използва все по-малко и е потънало до под 20% към края на миналата година, биейки дела от 4,1% на йената, но и доста след този на долара от 64,1%.

Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът ѝ в общите трансакции се е понижил до 31,47% от 33,53% в началото на 2014 г., сочат данни, събрани от Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. За сравнение, китайският юан е достигнал пето място от седмо въпреки дела си от само 1,76%.

Още по темата

Друг потенциален облак на хоризонта пред еврото е британският вот на 23 юни по членството на страната в Европейския съюз. Великобритания доминира на валутния пазар с 41% от цялата валутна търговия, сочи скорошен доклад на Bank for International Settlements. Това е над двойно повече от 19-процентовия дял на САЩ, както и доста повече от Сингапур, който е на трето място с 5,7%.

Но ако Великобритания се окаже извън ЕС, възможността на лондонските трейдъри да търгуват с деноминирани в евро облигации ще изчезне – пазарът на лихвени суапове, например, вероятно ще се насочи към Париж. В същото време апетитът им към търговия със самата валута също ще се свие. И макар че част от този чисто валутен бизнес ще премине Ла Манша заедно с облигациите, друга част от него вероятно ще изчезне завинаги.

Най-големият риск за позицията на еврото обаче е безмилостното свиване на европейските инвестиционни банки. В началото на десетилетието, например, Deutsche Bank контролира над 18% от валутния пазар, а Barclays има над 11%. Това съотношение се свива съответно до 7,9% и 5,7%, сочи последното пазарно проучване на Euromoney.

Макар че американските банки също търгуват с евро, очевидно е, че докато европейските компании стават все по-малко активни на валутния пазар, техните местни валути вероятно също ще бъдат купувани и продавани с по-малка активност. Британският паунд, например, също губи позиции, като данните на Swift показват, че присъствието му в глобалните плащания е спаднало до 8,78% от 9,37% през последните две години. Швейцарският франк, за разлика от паунда, отчита скромен ръст до 1,52% от 1,38%, докато делът на UBS във валутния пазар се е възстановил до 8,8% от 7,3% преди година.

За да имаш успешна валута, е нужно нещо повече от това просто да се хвалиш с нея. Макар да е невъзможно да се измери ликвидността на долара (или еврото), кредитната криза ни научи, че когато търговията пресъхне, финансовата система страда непропорционално. За съжаление на еврото, доказателствата предполагат, че оцеляването през екзистенциалната му криза през последните няколко години не му е помогнало по никакъв начин, за да засили глобалната му популярност.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
3
 
2
 
15
DutyFree до: DutyFree
преди 5 години
Няма профилна снимка
Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът
3
 
1
 
14
преди 5 години
Няма профилна снимка
МАЙ ПУТИН ВИ ПИШЕ КАКВОТО ИСКАТЕ ДА ЧУЕТЕ, ПАК ЛИ ???? МНОГО СМЕШНО!!!"Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът
2
 
2
 
13
DutyFree до: deant
преди 5 години
Няма профилна снимка
Що бе, евроскептика!!! Отворете си тука дето сте наредени да коментирате еврото, ОТВОРЕТЕ СИ ГРАФИКАТА НА ЕВРОТО ОТ 2002 ГОДИНА ОТ КОГАТО Е ПУСНАТО КАКВИ ДВИЖЕНИЯ ИЗВЪРШВА, ИМА НЯМА +- 15% ДВИЖЕНИЕ, УЖАС ТОВА ЗА 15 ГОДИНИ БЛИЗО.. АМА ВИЕ СТЕ БИЛИ НЕКАДЪРНИ И КАКТО И СИ МИСЛИХ, СМЕШНО Е КОЛКО СТЕ НЕКАДЪРНИ И В КОМБИНАЦИЯ НЕВЕЖИ!!! НЕ Е ЛИ ТАКА, ЕВРОТО Е СТАБИЛНО, ТОВА НЕ ВИ ЛИ ПРЕЧИ!!!
2
 
4
 
12
d333 до: ing5rov
преди 5 години
Няма профилна снимка
Марките бяха много красиви банкноти, а еврото е някак много постно.
4
 
7
 
11
ing5rov до: deant
преди 5 години
Дойчемарката стоеше къде къде по стабилно !

Още от Новини
Цената на биткойна спадна с близо 12% в нов знак за напрежението на пазарите