IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напън от страна на производителите ускори растежа на БВП на Великобритания

Бизнес инвестициите в страната са нараснали с 0,5% през първото тримесечие

13:59 | 10.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика е получила силен стимул с еднократен ефект през първото тримесечие на 2019 г. , тъй като производителите са се втурнали да изпълняват поръчки преди Brexit, който така и не дойде, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 0,5% през първите три месеца на 2019 г. в съответствие с очакванията на Английската централна банка и проучване на Ройтерс сред икономисти. 

Растежът на икономиката на Обединеното кралство на годишна база достигна 1,8% през първото тримесечие спрямо 1,4% през последните три месеца на миналата година. Отчетеният ръст от 1,8% е най-високият от третото тримесечие на 2017 г. и също е в съотвествие с прогнозите на икономистите.

„Производителите са се опитали да изпълнят всичките си поръчки преди 29 март – датата, на която Великобритания трябваше да напусне ЕС“, коментираха от Бюрото за национална статистика, посочвайки, че това е бил движещият фактор за ръста на БВП.

При предишни проучвания производителите съобщаваха, че увеличават запасите си от стоки в случай, че на страната й се наложи да излезе от ЕС без сделка, защото се опасяват от настъпването на хаос на границите на Великобритания.

През първото тримесечие увеличаването на запасите е допринесло с 0,7 процентни пункта към растежа на БВП, но при някои сектори, включително търговията с автомобили и при търговците на едро, няма много доказателства за подобна тенденция.

Brexit вече е отложен до 31 октомври, освен ако няма споразумение за по-ранно напускане на блока.

Миналата седмица управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че очаква растежът да се забави до 0,2% през текущото тримесечие, тъй като еднократният ефект от натрупването на запаси избледнява, а бизнесът продължава да се въздържа от инвестиции заради продължаващите икономически несигурности.

В същото време от други данни, публикувани днес, се вижда, че бизнес инвестициите са нараснали с 0,5% през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година, след като се свиваха през всички тримесечия на 2018 г.

Британската икономика започна да се забавя след гласуването на референдума за излизане от ЕС, като годишният темп ма растеж се забави от над 2% преди референдума до 1,4% през миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още