IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението сред германските инвеститори се влошава през февруари

Повишават се очакванията за ускоряване на инфлацията в Германия и еврозоната в следващите шест месеца

14:04 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очакванията за развитието на икономиката на финансовите анализатори и институционалните инвеститори в Германия се влошиха през февруари, става ясно от последните данни на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, цитирани от investing.com.

През февруари индексът ZEW, измерващ настроенията за развитие на най-голямата икономика в Европа за 6 месеца напред, се понижава до 17,8 пункта спрямо 20,4 пункта през януари. Въпреки това резултатът успя да изпревари консенсусната прогноза от 16,5 пункта.

На този фон настроенията за краткосрочното развитие на немската икономика също леко се влошават до 92,3 пункта, като дори се оказват под консенсусната прогноза на анализаторите, но от друга страна остават близо до рекордното ниво от 95,2 пункта през януари. 

Повечето участници в проучването на ZEW очакват инфлацията в Германия и еврозоната да се ускори в следващите шест месеца.

"Последните резултати от проучването продължават да показват положителна перспектива за германската икономика", каза президентът на ZEW Ахим Уамбах. Според него оценката на настоящата икономическа ситуация все още е на много високо равнище и очакванията са икономиката да продължава да се развива през следващите шест месеца.

По-рано във вторник бяха публикувани и данни за цените на производител в Германия, които отчитат ръст от 2,1% на годишна база през януари, след повишение от 2,3% през предходния месец. Това е най-ниската инфлация на производствените цени от декември 2016 г. заради забавянето на ръста на цените при нетрайните потребителски стоки (до 1,5% от 1,8% през декември) и на енергията (от 2,2% от 3,1% през декември). В същото време разходите за междинните стоки са нараснали с 3,1%, колкото беше увеличението и през декември. На месечна база цените на производител в най-голямата икономика в Европа се повишават с 0,5%, което е над очакванията за ръст от 0,3%.

Индексът ZEW, измерващ настроенията за развитие на еврозоната, достигна 29,3 пункта през февруари, понижавайки се от 31,8 пункта през първия месец на годината. Въпреки това резултатите са по-високи от очакванията на пазара за 28,4 пункта.

През февруари 65,9% от участващите в изследването анализатори не очакват промени в икономическата активност през следващите шест месеца, докато 31,7% очакват подобрение. При 2,4% от анкетираните нагласите са за влошаване на текущата ситуация.

Индикаторът за настоящата ситуация обаче се увеличава с 1,3 пункта до 57,7 пункта през февруари. Междувременно инфлационните очаквания също се повишават с 4,6 пункта до 62,1 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още