IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението сред търговците в Япония спада до пандемично дъно

Данните отразяват засилените ограничителни мерки срещу коронавируса и съмненията сред бизнеса за скорошно възстановяване

11:25 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Настроението сред японските търговци се понижава през август, отчитайки най-големия си спад от началото на пандемията, тъй като делта вариантът на коронавируса отново помрачава перспективите за икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg.

Показателят, отразяващ настроенията сред управителите на магазини, таксиметровите шофьори и другите търговци, които имат директен контакт с японските потребители, се понижава с 13,7 пункта до 34,7 пункта, сочи ново проучване. Границата от 50 пункта разделя оптимистичните прогнози от песимистичните.

Най-рязкото влошаване за последната година и половина отразява засилените ограничителни мерки срещу коронавируса и съмненията сред бизнеса за скорошно възстановяване.

Нарастването на броя на новозаразените беше в основата на решението на премиера Йошихиде Суга да подаде оставка миналата седмица. Следващият лидер на страната вероятно ще изиска нов пакет от стимули за ускоряване на възстановяването.

япония япония

Друго проучване от сряда показа, че японската икономика нараства по-бързо от очакваното за последното тримесечие, но рязкото помрачаване на настроенията сред малките и средни предприятия предполага, че инерцията може да се е забавила рязко след това.

Броят на заразените с коронавирус спадна през последните дни, но се очаква правителството да удължи четвъртото извънредно положение, за да се опита да ограничи разпространението на вируса.

Настроенията на търговците спадат във всички 10 големи региона, засегнати от проучването. Настроението сред управителите на барове и ресторанти спада най-рязко от всички сектори.

Ваксинационната кампания в страната беше затруднена и от решението на Япония да блокира 1,63 милиона ваксини Moderna, произведени в Испания, поради евентуално замърсяване при производствения процес. Здравните власти в Токио обявиха, че в неизползвани флакони от ваксините са открити "аномални вещества".

Решението за спиране на ваксинацията с тези партиди от препарата поражда опасения от недостиг на ваксини, тъй като страната се опитва да ускори ваксинациите предвид увеличаващия се брой на новозаразените с COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още