IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението в японската индустрия продължава да се подобрява

Индексът на доверието на големите японски компании се увеличава до 25 пункта през декември, което е най-високата му стойност от декември 2006 г.

09:26 | 15.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мениджърите на големите японски индустриални компании са все по-оптимистично настроени за бъдещото развитие, а доверието им достига 11-годишен максимум. Това показват резултатите от тримесечното допитване Tankan на Японската централна банка (ЯЦБ) за големите производствени концерни.

През декември индексът на доверието на големите японски компании нараства с нови 3 пункта спрямо септември до 25 пункта, предава DPA.  Това е пето поредно повишение на индекса. 

Такава стойност този показател не отчитал от декември 2006 г., сочат данните. По онова време процъфтяващата икономика позволи на Японската централна банка да сложи край на предишната фаза на количествени улеснения и нулеви лихвени проценти.

Положителна стойност означава, че оптимистите са мнозинство. Данните потвърждават вижданията на Японската централна банка, според която икономиката на страната расте. 

Въпреки това има и сянка на съмнение. Индексът за непроизводствените компании за пореден път остава непроменен на ниво от 23 пункта.

Слабата йена и покачващото се глобално търсене генерират рекордни печалби за компаниите от третата по големина икономика в света, която продължава да зависи преди всичко от износа. Критици обаче считат, че частните домакинства, чиито потребителски разходи формират около 60 на сто от икономическото постижение на страната, не усещат растежа, а продължават да предпочитат да не харчат парите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още