IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на бизнеса в Европа се влошават в очакване на нов икономически удар

Повече от 70% от компаниите в хотелиерството се притесняват да не фалират

16:52 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските мениджъри губят доверие в бъдещето, тъй като новите блокади заплашват да върнат икономиката обратно в рецесия, пише Bloomberg.

Дни след като Danone и Thyssenkrupp обявиха съкращения на хиляди работни места, данните сочат, че настроенията на целия корпоративен свят в Европа се понижават.

Германският институт Ifo обяви, че бизнес очакванията през ноември са намалели по-силно от очакванията. Настроенията на френския бизнес също се влошават.

Бизнес настроенията в Германия се понижават за втори пореден месец през ноември, което предполага, че най-голямата икономика в Европа ще се свие през четвъртото тримесечие поради блокадите, целящи да забавят втората вълна от коронавирус, предаде Ройтерс.

Индексът на бизнес климата на Ifo е спаднал до 90,7 пункта от ревизираните надолу 92,5 пункта през октомври. Данните показват втори поред месечен спад след пет последователни месечни повишения.

Ifo Ifo

„Бизнес несигурността се е повишила. Втората вълна на коронавируса прекъсна икономическото възстановяване на Германия“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фюест.

Спадът се дължи главно на значително по-песимистичните очаквания на компаниите през следващите шест месеца, но тяхното виждане за настоящата ситуация също се помрачава.

Проучването предполага, че икономиката вероятно ще се свие през последното тримесечие, заяви икономистът на Ifo Клаус Волрабе пред Ройтерс.

Ресторанти, барове, хотели и места за забавление са затворени от 2 ноември, но магазините и училищата остават отворени. Очаква се канцлерът Ангела Меркел да удължи мерките до 20 декември.

Свиването в сектора на услугите вероятно ще окаже голямо влияние върху брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, докато мерките за блокиране в други страни могат да засегнат и експортно ориентираните производители.

Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с рекордните 8,5% през третото тримесечие, тъй като най-голямата европейска икономика частично се възстанови от безпрецедентния спад от 9,8%, причинен от първата вълна на пандемията през пролетта.

Данните на Ifo последваха проучване на мениджърите по поръчките (PMI), публикувано в понеделник, което показва, че растежът на частния сектор се забавя през ноември, тъй като дейността в сектора на услугите се свива по-бързо след новите ограничения.

ifo ifo

Нарастващите случаи на коронавирус принуди правителствата да затворят барове и ресторанти и да наложат ограничения на движението. В Германия перспективата е особено лоша за услугите, където временното затваряне на бизнеса и правилата за социалните дейности подкопават печалбите и заплашват с фалити. Повече от 70% от компаниите в хотелиерството се притесняват да не фалират, като почти 20% се чудят дали изобщо ще оцелеят през този месец.

"Бизнесът повече или по-малко се примирява с тази несигурност - с мерките, които влизат в сила, после се отменят отново и това ще остане така още известно време“, коментира Фюест пред Bloomberg Television.

Във Франция президентът Еманюел Макрон трябва да обяви постепенно облекчаване на ограниченията, които затвориха баровете и ресторантите до 1 декември.

Силното разпространение на вируса прекъсна икономическото възстановяване през третото тримесечие и съживи заплахата за заетостта. В понеделник Danone заяви, че ще съкрати до 2000 работни места, за да спести 1 млрд. евро.

Индексът Ifo „илюстрира как последните мерки в Германия, но също така и в цяла Европа, изпариха летния оптимизъм“, каза Карстен Бжески, икономист в ING Германия. „Единственият плюс е, че новините за ваксината и графика за нейното пускане скоро трябва да помогнат за връщането на този оптимизъм.“

В светлината на новите ограничения икономистите, анкетирани от Bloomberg по-рано този месец, очакват брутният вътрешен продукт на Франция да се свие през това тримесечие с 3,5%, а в еврозоната - с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още