IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на германския бизнес устояват на заплахата от коронавируса

Властите се надяват, че германската икономика ще се върне към растеж през това тримесечие след стагнацията от края на миналата година

14:49 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Настроението сред германския бизнес не са били повлияни негативно от епидемията от коронавирус. Това предполага, че инвеститорите са уверени в краткосрочното въздействие на заразата, а забавянето на икономиката е останало далеч в 2019 г., информира Bloomberg.

Индексът на бизнес настроенията на института Ifo се повишава до 96,1 пункта през този месец в сравнение с отчетените 95,9 пункта през януари и въпреки очакванията за спад до 95,3 пункта. Показателят за бизнес очакванията също отчита повишение до 93,4 пункта през февруари от измерените 92,9 пункта през януари. г г

Еврото се разменя за 1,0822 долара към 14:43 ч. българско време.

Европейските проучвания на активността отчитат по-силни от очакваните резултати през февруари, показвайки известна устойчивост в корпоративния свят. От друга страна бизнес активността в Япония спада до най-ниското си ниво за последните шест години.

„Германската икономика изглежда незасегната от развитието на коронавируса", каза президентът на Ifo Клеменс Фюст. „Резултатите от проучването и други показатели показват икономически ръст от 0,2% през първото тримесечие“, добави той.

Икономическите последици бяха ключова тема, в разговорите между министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 през този уикенд на срещата им в Рияд. Въпреки че участниците в срещата все още изразяват увереност, че растежът ще се възстанови сравнително бързо, те се обединиха около „набор от варианти за политиката“, за да противодействат на епидемията, ако е необходимо.

Властите се надяват, че германската икономика ще се върне към растеж през това тримесечие след стагнацията от края на миналата година. Статистическата служба на страната ще актуализира данните си за БВП за четвъртото тримесечие във вторник, заедно с подробности за потребителските разходи, износа и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още