IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на инвеститорите в еврозоната достигат абсолютно дъно през април

Индексът на Sentix за еврозоната отбелязва спад до -42,9 пункта от -17,1 през март

13:13 | 06.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настроенията на инвеститорите в еврозоната отбелязват спад до най-ниското си ниво в историята през април на фона на дълбока рецесия в блока заради епидемията от коронавирус. Това показват заключенията на Sentix за състоянието на валутния съюз.

Индексът за еврозоната отбелязва спад до -42,9 пункта от -17,1 през март. Очакванията на Ройтерс бяха за понижение до 30,3 пункта.

„Ситуацията е много по-лоша от тази през 2009 г.“, посочва управляващият директор на Sentix Патрик Хъси. „Икономическите прогнози до ден-днешен подценяват процеса по свиване. Рецесията ще е много по-дълбока и по-продължителна“, посочва той.

Данните на Sentix се основават на проучване сред 1173 инвеститори в периода между 2 и 4 април.

„Никога досега оценката на настоящата ситуация не се е сринала толкова драстично във всички региони по света в рамките на един месец“, допълва той.

В Германия индексът за инвеститорските настроения се понижи до -36,0 от -16,9 пункта през предходния месец, което е най-ниското му ниво от март 2009 г. насам. Според Хъси ефектът на коронавирусната криза до голяма степен е бил смекчен за много американци от гаранциите на страната за социална сигурност. „Но те имат само краткосрочен ефект и могат в най-добрия случай да отложат реакция на корекция“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Ewiak Ryszard
преди 3 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "В определеното време [северният цар = Русия] ще се върне." (Даниил 11:29а) Това означава също финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на еврозоната, Европейския съюз и НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още