IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на инвеститорите в еврозоната удрят ново дъно

Индексът на инвеститорските настроения за еврозоната е спаднал до -16,8 пункта през октомври, което е най-ниското ниво от повече от шест години

14:13 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Настроенията сред инвеститорите в еврозоната спадат през октомври до най-ниското си ниво от повече от шест години, тъй като стимулиращите мерки, предприети от централните банки, не успяват да овладеят страховете от рецесия, показа проучване в понеделник.

Изследователската група Sentix заяви, че индексът на инвеститорските настроения за еврозоната е спаднал до -16,8 пункта през октомври от -11,1 през септември. Това е най-ниското му ниво от април 2013 г. и дори е по-ниско от прогнозираната от Ройтерс стойност от -13,0.

„Не се забелязва положителна реакция на мерките за подкрепа, предприети от централните банки, като икономическите оценки падат стремглаво през октомври“, каза управляващият директор на Sentix Патрик Хъси.

През септември управителят на Европейската централна банка Марио Драги обеща стимули за съживяване на страдащата икономика на еврозоната. ЕЦБ намали лихвените проценти още повече и обеща изкупуването на облигации, за да стимулира още по-ниски разходи за заеми.

Федералният резерв на САЩ също намали лихвените проценти през септември, за да подпомогне поддържането на рекордно дългото икономическо разрастване.

Оценката на инвеститорите за текущата ситуация се понижи до -15,5 пункта от -9,5. Това бе пети пореден спад и най-ниското ниво от края на 2014 г.

Икономическите им перспективи също претърпяха удар, като подиндексът, който ги измерва това, спадна до -18,0 пункта спрямо -12,8 предходния месец.

Германската икономика, европейският икономически локомотив, се сви през второто тримесечие и много икономисти очакват да продължи да отслабва и през третото тримесечие. Икономистите обикновено определят техническата рецесия като най-малко две последователни тримесечия на икономически спад.

Проследяване на индекса за Германия показа, че настроенията на инвеститорите в най-голямата европейска икономика са достигнали до най-ниското си ниво от юли 2009 г. насам.

Проучването e проведено сред  957 инвеститори в периода от 3 до 5 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още