IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван ръст на новите молби за помощи при безработица в САЩ

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в страната са достигнали сезонно коригираните 885 хил. за седмицата, приключила на 12 декември

16:46 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които са подали за първи път заявления за помощи при безработица, неочаквано се е увеличил миналата седмица на фона на рекордното нарастване на случаите на заразени с коронавирус в страната, което доказва, че възстановяването на икономиката от кризата е нестабилно.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в страната са достигнали сезонно коригираните 885 хил. за седмицата, приключила на 12 декември, спрямо 862 хил. през предходната седмица, съобщиха от министерството на труда. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 800 хил. заявления през миналата седмица.

безработица безработица

Въпреки че молбите за помощи при безработица са намалели спрямо рекордните 6,9 млн. през март, те остават над пиковите нива от 665 хил. по време на световната финансова криза през 2007-2009 г.

Данните от министерството на труда последваха вчерашната статистика за продажбите на дребно в САЩ, които са намалели за втори пореден месец през ноември, и то с повече от очакваното.

Федералният резерв обяви, че ще продължи да подкрепя икономиката чрез мащабни парични стимули, докато не види „значителен по-нататъшен напредък“ при заетостта и инфлацията.

В САЩ вече са регистрирани над 16,7 милиона заразени с коронавирус и над 304 хил. смъртни случая, сочат данните на Ройтерс. Държавните и местните власти реагираха с нови ограничения за бизнеса. Миналата седмица Калифорния, където живеят близо 40 милиона души, наложи нови строги ограничения.

Мерките и понижените доходи, тъй като милиони безработни и непълнолетни вече нямат право на държавно финансирана седмична субсидия, свиват потребителските разходи, което ще доведе до още по-голяма загуба на работни места.

На този мрачен фон Конгресът се приближава все повече до постигане на споразумение за нов спасителен пакет от 900 млрд. долара. Но икономистите заявиха, че новият фискален стимул може да ограничи, но не и напълно да компенсира по-слабите потребителски разходи, като няма да успее да предотврати по-нататъшни съкращения.

Икономиката, която потъна в рецесия през февруари, успя да създаде много малко работни места през ноември, като само 12,4 милиона от 22,2 милиона работни места, загубени през март и април, са възстановени.

Повечето анализатори не очакват повече от 5% годишен ръст на икономиката през четвъртото тримесечие. Прогнозите са икономиката да се свие през първите три месеца на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още