IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността след атентата в Анкара създава нови рискове пред турската лира

Валутата поевтиня в понеделник, след като приключи най-добрата си седмица в петък

17:18 | 12.10.15 г.
<p>
	Атентатът в Анкара от събота е най-кървавият в съвременната история на Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Атентатът в Анкара от събота е най-кървавият в съвременната история на Турция. Снимка: Ройтерс

Турската лира поевтиня втори пореден ден, след като атентатът в Анкара от събота заплаши да увеличи политическата несигурност преди парламентарните избори през ноември, пише Bloomberg.

Първоначално валутата записа понижение от 1,8%, което впоследствие се сви до 0,4% и лирата се търгуваше на ниво от 2,9220 лири за долар.

Доходността по двегодишните държавни облигации се повиши с 12 базисни пункта до 10,84% към 14:34 часа местно време в Истанбул, което е двуседмичен връх. Повишението от началото на годината е с 282 базисни пункта.

Бомбардировките в Анкара са най-кървавото нападение в съвременната история на Турция и подчертават политическото и етническото напрежение в страната, провокирано и от гражданската война в съседна Сирия.

Тази година лирата се срина с 20%, което е най-резкият спад след този на бразилския реал от всички 24 валути от развиващите се икономики, които Bloomberg следи. Агенцията припомня, че на изборите през юни партията на президента Реджеп Ердоган изгуби парламентарното си мнозинство и рисковете за сигурността в страната се увеличиха.

Индексът Borsa Istanbul 100 записа повишение от по-малко от 0,1%, като компенсира по-ранния спад от 0,8%. 

В петък турската лира приключи най-добрата си седмица от май насам, след като валутите в развиващите се пазари се представиха добре заради вероятността Фед да отложи вдигането на лихвените проценти до началото на 2016 г. „Макар този оптимизъм да държи пазарите стабилни днес, краткосрочната и средносрочната прогноза е притеснителна“, смята Гюлшен Аяз, директор на звеното за продажба на ценни книжа в инвестиционния посредник Deniz Yatirim Menkul Kiymetler.

„Можем да изпаднем в пореден период на несигурност. Изключителната поляризация на партиите ме кара да се чудя как те ще формират правителство и, ако успеят, как ще заработи то“, обяснява Аяз.

Междувременно в понеделник турското правителство понижи прогнозата си за икономическия ръст през 2015 г. от 4 на 3%, показва съобщение в турския държавен вестник. В средносрочната си икономическа програма властите в Анкара понижават растежа за 2016 г. от 5 на 4%, а за 2017 г. - от 5 на 4,5%.

Турското правителство изразява притеснения за вероятността САЩ да увеличат лихвените проценти до края на тази година, което
би създало натиск над развиващите се икономики, точно когато Турция започва да се възстановява, обяснява анадолската информационна агенция.

Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозния икономически ръст на Турция до 3% тази година и 2,9% следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още