IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимо от това как ги нарича, Фед извършва количествени облекчения

Според Фед количествените облекчения представляват единствено намаляване на дългосрочните лихвени проценти под нулата с цел стимулиране на икономика

18:10 | 17.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Според съда на инвеститорите присъдата е в сила. Федералният резерв е намерен за виновен в извършване на количествени облекчения, шеговито пише Bloomberg в свой материал.

Управителя на Фед Джером Пауъл обясни, че усилията му за увеличаване на паричните средства в икономиката „в никакъв случай“ не могат да се нарекат количествени облекчения. Но нищо не може да убеди хората, че покупките на облигации не са поне части от причината, поради която индексът Dow Jones Industrial Average е нараснал с почти 4000 пункта от края на август до сега.

Разбира се, това са само етикети. Ако искате да го наречете количествено облекчение, можете. Или пък не. Ако искате да приписвате борсовото рали на Пауъл, това зависи от вас. Определено според Фед количествените облекчения представляват намаляване на дългосрочните лихвени проценти под нулата с цел да се стимулира икономиката, а закупването на облигации е просто начин за поддържане на плавното функциониране на финансовата система, твърдят икономисти.

"Пауъл прояви много големи усиля да обясни, че това не са количествени облекчения, но всъщност няма значение", каза Кришна Мемани, бивш заместник-председател на отдела за инвестиции в Invesco.

Проблемът за създателите на паричната политика е, че възприятията имат значение при формирането на настроенията.

През октомври от Федералния резерв започнаха програма за изкупуване на държавни ценни книжа на стойност от 60 милиарда долара на месец, което създава политиката, считана за „чисто технически“ начин за подобряване на контрола върху базовия лихвен процент. Месечните покупки на държавни облигации ще продължат поне до края на второто тримесечие на 2020 г., заявиха служители на институцията през миналия месец.

„Растежът на средствата ни за управлението на резервите по никакъв начин не трябва да се сравнява с мащабните програми за закупуване на активи, които внедрихме след финансовата криза“, каза Пауъл при започването на програмата.

Но възходът на борсовите индекси пречи на усилията да се разграничи новата програма от старата. Бенчмаркът S&P 500 е нараснал с 16% от нивото си през август, отчитайки най-доброто си рали за четвъртото тримесечие през последните шест години.

Ниските лихвени проценти, убеждението, че пречката пред бъдещите увеличения е сериозна и увеличаването на разходите на Фед спомагат за повишението на цените на активите, смята управителя на клона на Фед в Далас Робърт Каплан.

Редицата пазарни специалисти също споделят това мнение. Откакто централната банка започна да купува ДЦК, S&P 500 се повишава с почти 1% за всеки 1% увеличение в разходите на Фед, отбелязаха от Deutsche Bank.

„Така че в този смисъл разширяването на разходите на Фед най-малкото е свързано с увеличаването на фондовия пазар, което наблюдаваме от октомври“, казва Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank AG.

Понятието „количествени облекчения“ се отнася до политиката на кризисната епоха за засилване на предлагането на пари и намаляване на разходите за дългосрочни заеми.

Данните, събрани от Bloomberg Intelligence, показват, че предишните разширения на разходите също са свързани с печалби на фондовите пазари.

През 2011 г. намеци от страна на Федералния резерв, че няма да разшири програмата си за закупуване на активи, предшества спад от 19% на S&P 500. През 2015 г. разговорите за свиване на разходите бяха последвани от 12-процентов спад на индекса.

Скептиците казват, че приравняването на количественото облекчаване към настоящата програма, при която Фед купува краткосрочен дълг, е крайно. Въпреки това преустановяването на месечните покупки е най-големият риск, пред който са изправени инвеститорите през 2020 г., заявиха стратезите от John Hancock Investment Management през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
kane
преди 4 години
само и само, за да бъде император дъмп на поста си ще бъдат сътворени чудеса -реки от злато и сребро е текат ако трябва, щом е рекъл императора!Ако пауъл не слуша и не печата манизи здаво, ще се подхлъзне и падне по стълбите в тъмното някоя вечер!Няма да се учудя изобщо, ако президента откаже да напусне поста си след края на мандата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=8RkTvzutM1AАмерика: От Свобода към Фашизъм / America: Freedom to FascismЧаст от "облекченията"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Независимо от това как ги нарича, Фед извършва количествени облекчения Абсолютно!Когато много ядат и се пият,от време на време трябва да се облекчават...Иначе ще се пръснат!Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още