IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои развиващи се пазари продължават своя ход независимо от търговската война

Акциите на развиващите се пазари остават привлекателни за инвеститорите

22:38 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Акциите на развиващите се пазари остават привлекателни за инвеститорите и се забелязват известни „признаци за стабилизацията на растежа“, казват анализатори.

Ескалацията в търговската война между САЩ и Китай и опасенията от забавяне на световния икономически растеж през последните няколко месеца предизвика съмнение у инвеститорите и дестабилизира пазарите.

Този месец бяха дадени няколко признака за облекчаване на търговския конфликт, след като Вашингтон и Пекин оповестиха, че първата фаза на споразумението е договорена, но съмненията за устойчивостта на това споразумение все още остават.

Това тласна инвеститорите към покупки на сигурни „убежища“ като злато и държавни облигации. Но някои анализатори твърдят, че акциите на развиващите се пазари продължават да остават привлекателни.

Централните банки по целия свят вървят по пътя на намаляване на лихвените проценти. Страни като Индия намаляват лихвите за пети път тази година. Тенденцията за понижаване на лихвените проценти продължава и в развития свят, като Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв прибягват към този инструмент, за да стимулират икономиката.

Някои анализатори обаче твърдят, че в Индия се въвеждат все повече фискални мерки, за да се стимулират инвестициите и растежът наред с паричната политика на централната банка.

Акциите на развиващите се пазари, все пак не бяха имунизирани срещу нестабилност през последните няколко месеца. Индексът MSCI Emerging Market, използван за измерване на ефективността на фондовите пазари в развиващите се страни, е спаднал с над 6% за период от шест месеца, но се е повишил с 6% на годишна база.

Въпреки това, анализаторите смятат, че някои развиващи се пазарни икономики наблюдават по-голям растеж от вече развити страни.

В петък Китай съобщи, че икономиката й е нараснала с 6% през третото тримесечие, което е най-бавният й ръст от първото тримесечие на 1992 г. насам. Анализатори от Natwest обаче твърдят, че данните сочат стабилизиране на вътрешното търсене.

Няколки експерти са на мнение, че въпреки страха от забавяне на глобалната икономика някои развиващи се пазарни икономики като Индия, Китай и Бразилия продължават да се развиват поради силното вътрешно търсене и синхронизираните парични и фискални политики в съответните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още