IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигерийската валута поскъпва за втори ден, след като пропадна с 30% в понеделник

Централната банка е похарчила 4 млрд. долара, за да задоволи голямото търсене на чужда валута, след като премина към режим на плаващ валутен курс

16:21 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Нигерийската валута – наира, поскъпва за втори пореден ден, след като в понеделник централната банка премахна фиксирания й курс спрямо долара. Тогава финансовата институция похарчи над 4 млрд. долара, за да задоволи голямото търсене на чужестранна валута, пише Bloomberg.

Към 14:20 часа българско време валутата на най-голямата африканска икономика поскъпва с 0,4% до 281,25 спрямо долара, след като поевтиня с 1,4% до рекордните 286,50 долара. Вчера наирата се обезцени с 30%, след като Централната банка на Нигерия изостави валутния коридор от 197-199 за долар, въведен преди 16 месеца.

В понеделник финансовата институция продаде 532 млн. долара на спот пазара и 3,49 млрд. долара на форуърд пазара, разкри на сайта си базираната в Лагос платформа за търговия с чужда валута FMDQ OTC Securities Exchange. Въпреки че нивото на форуърдния пазар не бе разкрито, на спот пазара доларите са били продавани по 280 наира, коментира пред агенцията анонимно лице.

На този фон нигерийските акции поскъпнаха, а доходността по 10-годишните книжа се понижи до 7,09%.

Според UBS Wealth Management централната банка, чиито валутни резерви спаднаха до повече от 10-годишното дъно от 26,4 млрд. долара, ще изпитва трудности в интервенирането в по-голям мащаб, за да защити валутата.

От компанията прогнозират дори пропадане на курса до 300 наира за един долар. Трейдърите като цяло залагат, че валутата ще поевтинее с още 10% до септември.

Гуверньорът на Централната банка на Нигерия Гудуин Емефиеле коментира, когато обяви преминаването към плаващ валутен курс на 15 юни, че паричните власти ще интервенират, когато се наложи, въпреки че позволи на валутния курс да се движи от пазарните сили.

През февруари 2015 г. Централната банка на Нигерия въведе капиталов контрол, за да обуздае отлива на долари, след като наирата се срина до рекордно ниските 206,32 за един долар, успоредно с пропадането в цената на петрола.

Въпреки че стабилизира курса на наирата, капиталовият контрол спря чуждестранните инвеститори и обрече на валутен глад производителите, които се нуждаеха от твърда валута, за да заплатят суровините и оборудването.

През първото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт на Нигерия се понижи за пръв път от 2004 г., а инфлацията се ускори до близо 6-годишния връх от 15,6% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още