IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никифор Джуров: ETF's са ликвидни, прозрачни, гъвкави и с ниски разходи

Брокерът в Adamant Capital Partners разкри същността и характеристиките на борсово търгуваните фондове и възможностите, които предлагат за инвеститорите

15:44 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Никифор Джуров: ETF's са ликвидни, прозрачни, гъвкави и с ниски разходи

Каква е същността и какви са характеристиките на борсово търгуваните фондове (ETF)? Какви възможности предоставят те на инвеститорите? Какви са особеностите при търовията с ETF? Всички тези въпроси и как ще се възприеме създаването на борсово търгуван фонд в България коментира брокерът в Adamant Capital Partners Никифор Джуров на втората конференция Forex Forum Investor.BG.

През последните 10 години, като брой продукти и стойност на активите, пазарът на ETF's непрекъснато се разраства, като най-развит е той в САЩ. Там е създаден и първият борсово търгуван фонд.

Но що е то борсово търгуван фонд? Това са фондове, които държат пакети от ценни книжа, и трябва да следват представянето на даден индекс. Приличат на индексни фондове, но се търгуват свободно на борсата. Задължително има маркет мейкър, който подпомага търговията.

Никифор Джуров описа и различните видове борсово търгувани фондове. Това могат да бъдат фондове, базирани на индекси на акции, като следят представянето на даден широк индекс (Dow Jones, S&P, например), на определен сектор или индустрия, или представянето на международни индекси.

Съществуват и т. нар. Style ETF’s. Te са базирани на изменението на даден индекс върху определени акции и облигации. Могат да бъдат още валутни, стокови (ценни метали, петрол), активно управлявани. Късите ETF’s пък трябва да постигнат доходност обратна на индекса, който следват. Има и борсово търгувани фондове с ливъридж – целта им да удвоят или утроят представянето на индекса.

Никифор Джуров влезе и по-надълбоко в дебрите на финансовия инструмент. Той обърна внимание на структурата на фондовете, като разкри, че в САЩ те се образуват по три начина – чрез инвестиционни тръстове, фондове от отворен тип (Open-Ended Fund) и Grantor Trust. Всяка от тях притежава определени ограничения и предимства пред останалите.

Регулацията на Европейския съюз UCITS III пък допуска четири вида - само с директна репликация, директна репликация и отдаване на книжа назаем, репликация с активи на фонда с нефинансиран суап за обща доходност (performance swap) и репликация с fully-funded суап (synthetic ETF's).

Брокерът не пропусна да разкрие и предимствата на борсово търгуваните фондове. Те са ликвидни, осигурява се лесен достъп до закупуване на диверсифициран портфейл (или някой сектор, или някой екзотичен пазар), характеризират се с прозрачност – позициите на фонда са известни. Те притежават гъвкавост – осигурява се лесен достъп до пазара по всяко време на деня чрез всички налични техники за търговия (поръчки, марджин, продажба на късо). Разходите са ниски, тъй като по своята същност те са пасивни фондове, а не са активно управлявани. Не се облагат с данъци по финансовите транзакции, които въведоха във Франция и Италия.

Лекторът постави на преден план и плюсовете на ETF's пред взаимните фондове. При ETF's може да се купува и продава по всяко време на деня, изчислява се дневна нетна стойност на активите НСА (NAV), покупката и продажбата може да не е върху НСА, има търговия през цялото време, няма минимална инвестиция и средните разходи са по-ниски в сравнение с тези при взаимните фондове.

Брокерът разкри и кои са критериите, които трябва да съблюдаваме, при избор на ETF. Непременно трябва да обърнем внимание на коефициента на разходите, на ликвидността (включително и косвената), bid/ask спреда, т. нар. Tracking Error (или „грешка от следване“, като колкото по-малка е, толкова по-добре), активите под управление на фонда, както и структурата на ETF и цената на един дял.

Цялата презентация на Никифор Джуров може да видите във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още