IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Майстер: Печатането на пари от централни банки изкривява пазарите

Дълговата криза на пазарите вече се случва, но донякъде продължават да действат относително ефективно, посочи изпълнителен директор на Intercapital Markets

14:14 | 21.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson Bloomberg

Разпадане на държавността е по-големият риск от разпадането на финансовата система, каквато вече сме преживявали - за това винаги има решение. От друга страна, дълговата криза на пазарите вече се случва, макар че много хора още не го разбират, твърди Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитиепо Bloomberg TV Bulgaria.

"Печатането на пари, с които да се купува държавен и коропративен дълг, изглежда, че може да доведе до инфлация, но засега очакванията за такава са ниски", каза той.

"Кредиторите да приемат, че ще получат парите си по-късно или вероятно ще получат по-малко пари, отколкото са очаквали – друго решение не се вижда", смята гостът.

Според Майстер има логика да се инвестира, за да се погасяват задължения. За него обаче по-големият въпрос е кой е крайният кредитор.

"Китай изнася повече, отколкото внася, и трупа резерви в дългови книжа в държави от ЕС, затова е единият голям краен кредитор. САЩ не са точно такъв".

По думите на госта общото ниво на държавния дълг на САЩ ще остане доста високо.

"Печатането на пари от централни банки изкривява пазарите. Въпреки това пазарите донякъде продължават да действат относително ефективно".

Майстер уточни, че за кредиторите важно емитентът да е платежоспособен.

"Военните действия не са начин за справяне с дълга. Каквото и да купуваме сега, накрая все някой ще го опрости или купи, а това води до поемане на рискове, които не са докрай съобразени", посочи Майстер.

Очаквайте видео с целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Господинът греши - военните действия са ефективен начин за справяне с дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още